Noren kloppen Duitsers op noordse combinatie

heywoodu

Tijdens de World Cup-wedstrijden in de noordse combinatie in het Noorse Lillehammer heeft de thuisploeg zaterdag de landenwedstrijd gewonnen. Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber en Jørgen Gråbak hadden na het schansspringen de leiding en mochten dus als eerste vertrekken aan de 4 x 5 kilometer langlaufen.

Schmid vertrok 46 seconden voor de Duitse startloper, veelvoudig World Cup-kampioen Eric Frenzel. Die maakte met tien seconden wat minder goed dan verwacht, waarna Johannes Rydzek het stokje overnam. Rydzek, vorig jaar Frenzel's enige echte uitdager, moest inlopen op Andersen en het liefst aansluiten. Inlopen lukte, maar in zijn laatste kilometer leverde hij weer wat in, waardoor hij met zeventien tellen achterstand Vinzenz Geiger aantikte.

Geiger moest het gat naar Riiber dichten en dat lukte hem na 2,5 kilometer zonder grote problemen. De twee bleven bij elkaar, waardoor het om slotlopers Gråbak en Fabian Riessle ging. Dat was in 2014 op de Olympische Spelen in Sochi ook het geval en destijds was Gråbak zijn opponent in een chaotische sprint te snel af. Riessle probeerde dit keer op tijd de aanval in te zetten, maar Gråbak bleef bij en was in de laatste meters simpelweg een maat te groot.

De Fransen pakten de derde plek, doordat de teruggekeerde grootheid Jason Lamy Chappuis in de sprint net te sterk was voor de jonge Fin Eero Hirvonen.