Biatleet Bø opent seizoen met monsterzege

heywoodu

Biatleet Johannes Thingnes Bø is het seizoen op bijzonder indrukwekkende wijze begonnen. In het Zweedse Östersund pakte de 24-jarige Noor de winst in de individuele wedstrijd over 20 kilometer, waarin vier keer geschoten wordt (liggend, staand, liggend, staand) en elke misser één strafminuut oplevert.

De eerste echt goede tijd werd neergezet door de Italiaan Lukas Hofer, die twee schoten miste, maar wel de op één na snelste van de dag was op de ski's. De doorgaans zeer snelle Oostenrijker Julian Eberhard moest het dit keer juist van het schieten hebben, doorgaans zijn zwakke punt, en dook dertien seconden onder Hofer's tijd door, met alleen één misser in de laatste schietbeurt.

De grote man van het biatlon, veelvoudig World Cup-winnaar Martin Fourcade, was hard op weg om Eberhard uit de droom te helpen. Voor de Fransman ging het ook in de laatste schietbeurt fout met twee missers, maar op de latten was hij net snel genoeg om Eberhard met 3,2 seconden te kloppen.

Dat alles was echter buiten Bø gerekend: de jonge Noor schoot alle twintig schijven om en verpletterde de tijd van Fourcade door er maar liefst 2:14 minuten onder te duiken. De jonge Fransman Quentin Fillon Maillet was eveneens foutloos, maar had geen schijn van kans tegen de snelheid van Bø. Wel werd hij op 2:01 minuten fraai tweede, nog voor Fourcade. 

Vrijdag gaat de World Cup in Östersund verder met de sprint bij de vrouwen, die om 17.45 uur van start gaat.