WK gewichtheffen begint met prachtige strijd om goud en dubbel Vietnamees succes

heywoodu

In het Amerikaanse Anaheim is het wereldkampioenschap gewichtheffen van start gegaan. Het is een wat gedevalueerd toernooi, want negen toplanden zijn geschorst en Noord-Korea is niet geheel verrassend niet van de partij, maar dag één leverde toch alvast fraaie strijd op: de mannen tot 56 en 62 kilogram en de vrouwen tot 48 kilogram openden het toernooi.

Mannen 56kg
De dag begon met de mannen tot 56kg, waar de kleine grootheid Om Yun-chol, de immer breed lachende held uit Noord-Korea, helaas niet van de partij was. Het gevecht om het goud leek vooraf tussen twee Vietnamezen te gaan en zo geschiedde, hoewel het - eerlijk is eerlijk - niet echt spannend werd. Met 126kg bij het eerste onderdeel, het trekken, nam Thach Kim Tuan al zeven kilogram voorsprong op landgenoot Tran Le Quoc Toan, terwijl Josué Brachi uit Spanje het brons veroverde.

Op het tweede onderdeel, het stoten, bleef Brachi op 140kg steken. De Thai Witoon Mingmoon profiteerde, door na 115kg trekken een gewicht van 152kg omhoog te stoten, voor 267kg totaal: zilver bij het stoten, en brons in het totaalklassement. Tran bleef steken op 151kg, wat hem met 270kg zilver opleverde, terwijl Thach 153kg omhoog tilde: goud bij het stoten en in de totaalstand. Na zilver en twee keer brons op de vorige WK's pakte de 23-jarige Vietnamees zo eindelijk een grote prijs.

Vrouwen 48kg
De vrouwen tot 48kg waren als tweede aan de beurt, met de jonge Thaise Thunya Sukcharoen die met 86kg plek één bij het trekken pakte, voor de Indiase Saikhom Mirabai Chanu (85kg) en Ana Segura uit Colombia (81kg). Na het nodige geweld bij het stoten was duidelijk dat Segura met totaal 182kg het totaalbrons pakte, waarna de strijd om goud tussen Chanu en Sukcharoen ging. 

Sukcharoen had 107 kilo gestoten met nog één poging te gaan, goed voor 193kg als totaal. Chanu moest daar overheen - bij een gelijke stand wint de deelnemer die het gewicht als eerste neer heeft gezet - en deed dat met 109kg in haar laatste poging, een ruim persoonlijk record en goed voor 194kg totaal. Dat betekende dat Sukcharoen in de laatste poging van de wedstrijd 109kg omhoog moest stoten, maar dat lukte niet en dus was er het eerste totaalgoud ooit voor India.

Het stoten bij de vrouwen, met vanaf 58:00 de twee beslissende pogingen in de strijd om het goud (Bron: YouTube)

Mannen 62kg
Bij de mannen tot 62kg pakte Trinh Van Vinh uit Vietnam het goud bij het trekken met 136kg, gevolgd door de 135kg van de Zuid-Koreaan Han Myeong-mok en de Oezbeekse jeugdwereldkampioen van vorig jaar, Adkhamjon Ergashev (135kg). Bij het stoten werd de wedstrijd echter volledig overhoop gegooid, om te beginnen doordat Trinh op 165kg drie keer faalde en dus uit de wedstrijd lag. Han kwam niet verder dan 153kg en Ergashev bleef op 157kg steken, waardoor de weg open lag voor anderen.

De Mexicanen Antonio Vazquez en José Montes pakten brons en zilver bij het stoten, maar hun 165 en 167 kilo was in de totaalstand niet genoeg: ze eindigden met 291 en 289 kilo net achter Ergashev, die met 292kg vierde werd. Plek drie ging naar de Georgiër Shota Mishvelidze, die met 135 en 163 kilo geen losse medaille pakte, maar zijn 298kg totaal was wel goed voor brons. 

De strijd om het totaalgoud ging dan weer tussen nog twee anderen, de Japanner Yoichi Itokazu (134kg bij het trekken) en de Colombiaan Francisco Mosquera, die door twee gemiste trekpogingen niet verder kwam dan 130kg. Een schitterende inhaalslag bracht hem echter naar 170kg bij het stoten, goed voor 300kg totaal: één kilo meer dan de 299 van Itokazu, die zo genoegen moest nemen met zilver.

Het gros van de wedstrijden in Anaheim is overigens via internet live te zien en na afloop op YouTube terug te kijken. Voor vragen kun je natuurlijk altijd terecht in het gewichtheftopic op het FOK!forum.