Wind & Water Works campagne van start

Monique Verlind (DJMO)

De Rijksoverheid heeft vandaag samen met branchepartijen uit de windsector de internationale campagne Wind & Water Works gelanceerd. Deze campagne is vandaag gelanceerd tijdens de masterclass wind op zee welke vanuit Nederland wordt georganiseerd voor 10 gastlanden. Onder deze boodschap kunnen Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid zich eenduidig en professioneel opstellen als expert op het gebied van windenergie op zee.

Met Wind & Water Works laten Nederlandse bedrijven zien hoe ze de jarenlange offshore expertise nu inzetten voor windenergie op zee. Ruud de Bruijne, projectleider wind op zee bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl): ‘’Met Wind & Water Works kunnen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven samen de succesvolle Nederlandse aanpak en expertise rondom windenergie op zee naar andere landen brengen‘’. De komende jaren zal er, onder andere door de Nederlandse ambities voor wind op zee, veel extra werkgelegenheid ontstaan binnen deze sector. Daarbij komt tevens een groeiende vraag voor goede mensen en technieken om de deze ambities waar te maken.

Dat zowel de Nederlandse aanpak vanuit de overheid als de Nederlandse offshore bedrijven internationaal in trek zijn bewijst de masterclass windenergie op zee. Tijdens deze masterclass worden 10 landen meegenomen in de Nederlandse aanpak rondom windenergie op zee. Het Nederlandse bedrijfsleven laat zien hoe zij haar jarenlange offshore ervaring nu inzet in de uitrol van windenergie op zee in Nederland en daarbuiten. Pieter van Oord, voorzitter van IRO: “Nederlandse Offshore bedrijven hebben de kennis, ervaring en het materieel om internationaal hun plaats in de top van toeleveranciers voor de offshore windsector waar te maken''.

Vanuit de overheid wordt uitleg gegeven over het Nederlandse beleid wat voor een enorm snelle prijsdaling van windenergie op zee heeft gezorgd en op 15 december 2017 voor het eerst een biedingsronde zonder subsidie opent voor een windpark op zee. De masterclass is vandaag gestart in de oude bibliotheek in Delft waar de DOB-academy is gevestigd. Deze academy merkt ook de groeiende vraag naar goed opgeleide mensen voor de sector rondom windenergie op zee.

Niet alleen voor Nederlandse bedrijven actief in het buitenland liggen kansen in de economie rond windenergie op zee. Veel van de landen die aan de Noordzee grenzen zijn bezig met de ontwikkeling van windenergie op zee. De installatie en het onderhoud van deze windparken biedt kansen voor de kustgemeenten, havens en bedrijven in Nederland.

In het magazine Hollandse Kust where Wind & Water Works laten deze partijen zien waarom Nederland de beste uitvalbasis is voor de installatie en het onderhoud van windparken op en nabij de Noordzee. Het magazine zal woensdag officieel worden gelanceerd en is dan openbaar verkrijgbaar. De komende dagen wordt tijdens het WindEurope evenement in Amsterdam Wind & Water Works verspreid onder de 8000 internationale beleidsmakers en experts voor windenergie op zee van over de hele wereld.