Jelinkova schrijft Nederlandse skigeschiedenis, Rebensburg wint weer

heywoodu

Alpineskiester Adriana Jelinkova heeft tijdens de World Cup-reuzenslalom in het Amerikaanse Killington een nieuw stukje Nederlandse skigeschiedenis geschreven. De 22-jarige Jelinkova zette in de eerste run de 28e tijd neer en plaatste zich zo, als eerste Nederlandse ooit in de World Cup, voor de tweede run.

In die tweede run deed de geboren Tsjechische het ook uitstekend, waardoor ze zelfs nog wist te klimmen naar de 25e plek. Jelinkova is daarmee de eerste Nederlandse ooit die World Cup-punten pakt op een technisch onderdeel - de slalom of reuzenslalom. In 1985 eindigde Angelika van de Kraats al eens als elfde tijdens de combinatie in Bad Kleinkirchheim, hoewel er destijds slechts vijftien dames van de partij waren. Ter vergelijking: in Killington gingen er ruim zestig van start.

De winst ging op de Amerikaanse sneeuw naar de Duitse Viktoria Rebensburg, die ook de openingswedstrijd in Sölden al won. Rebensburg won in de eerste meters al veel tijd op de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die een geweldige run liet zien. Ze leverde de voorsprong echter weer bijna helemaal in, maar pakte alles weer terug in het onderste deel en won met 0,67 seconden voorsprong op Shiffrin. De Italiaanse veterane Manuela Moelgg eindigde op 1,49 seconden als derde, net als in Sölden.