Nieuwe editie Sinterklaasjournaal begint

Danny

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal is maandag te zien op tv. Dan komen de kijkers er vermoedelijk achter hoe het 'bonte gezelschap aan helpers' eruit ziet, dat de goedheiligman dit jaar vergezelt. De NTR wil, net als voorgaande jaren, niks vooraf verklappen over de inhoud van het programma. Wel is duidelijk dat de gekleurde pieten van vorig jaar zijn verdwenen. Dat zal te maken hebben met de ingestorte kijkcijfers vorig jaar.

Sinterklaas zet zaterdag voet aan wal in het Friese Dokkum, waar de landelijke intocht dit jaar is. Dieuwertje Blok neemt wederom de presentatie van het programma voor haar rekening. Ze krijgt daarbij hulp van vaste verslaggever Jeroen Kramer en een nieuw gezicht, Charlie Chan Dagelet.

Voor het 'bonte gezelschap' zijn onder anderen John Jones, Jeroen Spitzenberger, Harry Piekema, Mimoun Ouled Radi en Abbey Hoes gestrikt. Of die gewoon herkenbaar zijn als zodanig of dat een andere manier is gevonden om Zwarte Piet onherkenbaar te houden zal moeten blijken.

Uit een onderzoek van het AD blijkt dat Zwarte Piet in vrijwel heel Nederland gewoon zwart of bruin zal zijn. Ook zijn de nieuwe spaanse Zwarte Pieten van Amsterdam nu al mikpunt van actiegroepen. Ook die zijn - uiteraard - racistisch. Maar dat konden we verwachten, want ook groene Zwarte Pieten zijn racisme.

Nieuwe editie Sinterklaasjournaal begint
Nieuwe editie Sinterklaasjournaal begint (Foto: BuzzE)