Scheidsrechter helpt Zwitserland met penalty op weg richting WK

Redactie

Zwitserland heeft donderdag de eerste stap gezet in de play-offs om een WK-ticket. Op bezoek bij Noord-Ierland werd met 0-1 gewonnen.

De Zwitsers wisten in de reguliere kwalificatiereeks de eerste negen duels allemaal te winnen. Door een nederlaag op de laatste speeldag tegen Europees kampioen Portugal werd de ploeg echter toch veroordeeld tot de play-offs. Tegenstander Noord-Ierland werd tweede in groep C achter poulewinnaar Duitsland en boven onder meer Tsjechië en Noorwegen.

In de eerste helft in Belfast had Zwitserland het betere van het spel en de bezoekers creëerden de meeste mogelijkheden. Er werd nog niet gescoord. Na een minuut of dertien in de tweede helft gebeurde dat wel en de Zwitserse treffer was er één waarover nog lang zal worden nagepraat.

Scheidsrechter Hategan uit Roemenië wees namelijk naar de stip na een vermeende handsbal van Corry Evans. Uiterst discutabel, want de Noord-Ier leek de bal bij een Zwitserse volley namelijk op de rug te raken. Omdat het gebruik van een videoscheidsrechter opmerkelijk genoeg nog altijd geen gemeengoed is op het hoogste niveau, werd het een strafschop voor de gasten, die door Ricardo Rodríguez werd benut.

Zwitserland was over de hele wedstrijd gezien de bovenliggende partij en het bleef voor de meeste dreiging zorgen, maar het bleef bij die ene dubieuze treffer van Rodríguez. Zondag is de return.