Bijna helft Nederlanders gebruikt cloud opslag

Monique Verlind (DJMO)

Nederlanders gebruiken steeds vaker 'de cloud' - een online opslagplaats - om hun bestanden op te slaan. Het gaat hierbij vooral om foto's die worden opgeslagen. in 2014 maakte 'slechts' 31% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruik van clouddiensten. In 2017 is dat aantal gestegen tot 46%, bijna de helft van alle Nederlanders dus. 

Dit blijkt uit de cijfers van het onderzoek 'ICT gebruik van huishoudens en personen 2017' van het Centraal Bureau voor de Statistiiek. Volgens deze cijfers is het percentage jongeren dat de cloud gebruikt drie keer zo groot als het aantal ouderen. Verder zijn de clouddiensten populairder bij mannen dan bij vrouwen. 90% van de mensen die een cloud-opslag gebruiken zeggen dit vooral te gebruiken voor foto's. Echter ook tekstbestanden, spreadsheets en presentaties worden vaak online opgeslagen. 

Boeken in de minderheid
Muziek, video's en films, digitale boeken of magazine's zijn ver in de minderheid in de opslagruimte. Slechts 20% tot 30% van de cloudgebruikers geeft aan wel eens een bestand van dit type te hebben opgeslagen. 

Het gebruik van een online opslagdienst is vaak gratis, maar sommige diensten brengen kosten in rekening voor bijvoorbeeld extra opslagruimte. Daar wordt echter weinig gebruik van gemaakt: slechts één op de vijf mensen zegt te betalen voor zijn cloud-opslag.  Qua het aantal gebruikers dat een clouddienst gebruikt staat Nederland op een prominente tweede plaats binnen de EU. Alleen Zweden telt meer gebruikers. Binnen de EU gezien maken slechts een kwart van de mensen gebruik van de cloud. 

Bijna helft Nederlanders gebruikt cloud opslag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Bijna helft Nederlanders gebruikt cloud opslag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)