Zr.Ms. Zeeland is thuis

Monique Verlind (DJMO)

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland keert op vrijdag 10 november terug in de thuishaven van Den Helder. Het schip heeft vier maanden geopereerd als stationsschip in het Caribisch Gebied en leverde een belangrijke bijdrage aan de noodhulp aan de Bovenwindse Eilanden en Dominica, nadat meerdere orkanen de eilanden troffen.

Na de passage van orkaan Irma bracht de Zr.Ms. Zeeland ondersteunend personeel en materieel vanaf Aruba naar Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten . Het schip had een maritieme NH90 helikopter aan boord, die na de orkaan het schadebeeld in kaart bracht op de getroffen eilanden. De snelle onderscheppingsvaartuigen van het schip, de FRISC’s, voerden havenonderzoek uit en leverden (technische) ondersteuning aan de kustwacht, zoals kustwachtpatrouilles.

Dominica
Het eiland Dominica werd in dezelfde periode getroffen door orkaan Maria, die een spoor van vernieling achter zich liet. Op 22 september vertrok de Zeeland ook naar dit getroffen eiland om noodhulp te verlenen. Het schip bracht onder meer de schade in kaart, voerde medische evacuaties uit en bracht hulpgoederen.

In totaal produceerde de Zr.Ms. Zeeland voor de Bovenwindse Eilanden en Dominica 154.300 liter vers drinkwater. Daarnaast bracht het 24.000 kilo high energy biscuits, 19.500 kilo ander voedsel en 2.200 liter diesel naar de getroffen eilanden.

Drugsvangst
Zr.Ms. Zeeland pikte op de valreep nog 12 balen met in totaal 600 kilo cocaïne uit de Caribische Zee. Het schip was net vertrokken uit Curaçao naar Nederland toen het een melding kreeg over een verdacht vaartuig. De Zeeland zette direct de NH90 helikopter en beide FRISC’s in. De drie opvarenden gooiden als reactie hun lading overboord en probeerden te ontkomen. Het snelle bootje met de opvarenden is uiteindelijk tot stoppen gebracht. De opvarenden werden overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao.

Update 10-11 11:05 uur
Een klein uurtje geleden is het patrouilleschip de haven in Den Helder binnengevaren. 

Zr. Ms. Zeeland terug in Den Helder (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Zeeland terug in Den Helder (Foto: Ministerie van Defensie)

De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Ministerie van Defensie)

De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Ministerie van Defensie)