Leidse basketballers houden ongeslagen status met moeite vast

heywoodu

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden hebben - met flink wat moeite - hun ongeslagen status in de Dutch Basketball League vast kunnen houden. Op bezoek bij Aris Leeuwarden wonnen de Leidenaren ook hun vijfde wedstrijd van het seizoen.

Leeuwarden moest het zonder de geblesseerde center Meshack Lufile doen en dat leek ze al gelijk op te breken: binnen een mum van tijd stond het 0-11 voor Leiden. Na een time-out hielpen Valentijn Lietmeijer, Sven Lemke en Stefan Mladenovic de Friezen op gang en vanaf dat moment ging het beter, waardoor de 25-31 ruststand alleszins draaglijk was.

Mladenovic bracht Leeuwarden in de tweede helft op voorsprong, waarna een driepunter van Worthy de Jong Leiden weer de leiding gaf. Toch bleef Leeuwarden vechten en dat leverde een 39-34 voorsprong op. Het bleef een spannende wedstrijd, met De Jong die de Leidense score moest dragen, samen met Clayton Vette en Jessey Voorn.

Een drietje van Voorn zorgde voor 57-65 in de slotfase, waarmee het gespeeld leek, maar Leroy Peterson, Emile Blackman en Mladenovic vochten Leeuwarden nog eens terug. Zo stond het met 24 seconden te spelen 64-65 en Leiden kreeg het niet voor elkaar de schotklok vol te spelen - Carrington Love die één van zijn twee vrije worpen raakte hielp nauwelijks. Dat resulteerde in één kans voor Leeuwarden, maar Mladenovic mistte vanaf forse afstand doel: 64-66.

Donar verloor de eerste wedstrijd van het seizoen, maar op bezoek bij de Den Helder Suns werd inmiddels al de vierde zege op rij geboekt. Onder leiding van Brandyn Curry (22 punten) en Stephen Domingo (16 punten) bezorgde Donar de Suns hun zesde nederlaag in zes wedstrijden: 69-86.

New Heroes Den Bosch, dat met de nodige blessures kampte, had het lastig met Forward Lease Rotterdam. Bij de Rotterdamse bezoekers was de jonge Belg Ordane Kanda goed voor 23 punten, maar het mocht niet baten. Den Bosch won met 74-68 en blijft zo prima bovenin meedraaien.

Zondagmiddag spelen Landstede Basketbal en Apollo Amsterdam om 14.00 uur tegen elkaar in Zwolle. Die wedstrijd zal hier live te zien zijn, voor de liefhebber.