Rodelbond wil acht nieuwe onderdelen op Olympische Spelen

heywoodu

Als het aan de internationale rodelbond FIL ligt, krijgen we op de Olympische Winterspelen van 2022 niet vier, maar twaalf onderdelen te zien binnen de sport. In plaats van een voorzichtige uitbreiding van de onderdelen gaat de FIL ervoor om het aantal te verdrievoudigen, inclusief onderdelen die nauwelijks of zelfs helemaal niet getest zijn in World Cup-verband.

Op het moment, en komende winter in Pyeongchang, staan er vier onderdelen op het olympisch rodelprogramma: al sinds de introductie van de sport op de Spelen, in 1964, zijn er wedstrijden voor één man, één vrouw en dubbels. In 2014 kwam daar voor het eerst een aflossingswedstrijd met landenteams bij. Overigens wordt vaak gemeld dat de wedstrijd voor dubbels voor mannen is, maar dat is onterecht: het is altijd al een gemengd onderdeel geweest, alleen heeft nog nooit een vrouw op hoog niveau meegedaan. 

Als het aan de FIL ligt moet de huidige dubbelwedstrijd wel officieel alleen voor mannen worden, met daarbij een speciale vrouwendubbelcompetitie als toevoeging. Dat is een opmerkelijke suggestie, aangezien vrouwendubbels zelfs nog nauwelijks in de kinderschoenen staan. Afgelopen zomer werd pas voor het eerst hier en daar een kamp met enkele deelneemsters georganiseerd, doorgaans meisjes van een jaar of twaalf. Wedstrijden voor vrouwendubbels zijn er nog niet, zeker niet op World Cup-niveau. Overigens komt daar wel enige verandering in, want op de Jeugd Olympische Spelen van 2020, gehouden in Lausanne, staat het dubbelrodelen bij de dames voor het eerst op het programma.

Dubbelrodelaars en hun training (Bron: YouTube)

Naast het vrouwendubbelrodelen wil de FIL nog vier onderdelen op de kunstbaan toevoegen: de sprint bij de mannen en vrouwen, zowel enkel als dubbel. De sprintwedstrijden zijn nog relatief nieuw en maken sinds het seizoen 2014/15 deel uit van de World Cup. De wedstrijden zijn nagenoeg hetzelfde als de reguliere wedstrijden, maar dan met een vliegende start: de deelnemers starten op de gebruikelijke locatie, maar pas na een aantal bochten passeren ze de officiële start, waar de tijd begint te lopen. De uitslag wordt in de sprints bepaald door één run, in plaats van de gebruikelijke twee - of de gebruikelijke vier op kampioenschappen.

De vijf onderdelen die hierboven genoemd zijn, en de vier die al op het olympisch programma staan, worden allemaal gehouden op de kunstbaan. Zoals de naam al enigszins suggereert is dat een door de mens aangelegde baan, zoals wel bekend is van het bobsleeën en skeleton. Dit is de vorm van rodelen die de meeste aandacht krijgt - het is immers olympisch - en bijvoorbeeld op Eurosport live te zien is.

Er is echter nog een tweede vorm, het natuurbaanrodelen, een compleet andere discipline. Die wedstrijden worden gehouden op bijvoorbeeld bevroren bergwegen. Het is uiteraard wat lastiger om daar ook een erg lange baan aan te leggen, en dus duren de runs op natuurbanen vaak ongeveer een halve minuut, waarbij twee rodelaars tegen elkaar naar beneden gaan, vergelijkbaar met de parallelslalom in het snowboarden.

De FIL heeft nu ook een voorstel ingediend om het natuurbaanrodelen op de Olympische Spelen te krijgen. Naast wedstrijden voor mannen en vrouwen denkt men daarbij opvallend genoeg aan gemengde dubbels als derde onderdeel. Dat is geen onderdeel wat in de World Cup-wedstrijden te zien is, in tegenstelling tot de enkelwedstrijden bij de mannen en vrouwen en de dubbels bij de mannen - ook hier geldt dat vrouwen wel mee mogen doen aan de dubbels, maar dat eigenlijk nooit doen. Het toevoegen van het natuurbaanrodelen zou vooral goed zijn voor Italië, Oostenrijk en Rusland, de landen die er vaak de medailles pakken.

Natuurbaanrodelen in de World Cup (Bron: YouTube)