Rea wint in World Superbikes Qatar, Van der Mark crasht

heywoodu

Jonathan Rea heeft maar weer eens laten zien de terechte wereldkampioen in de World Superbikes te zijn. De Noord-Ier won vrijdag de eerste race van het slotweekeinde van 2017. Op het circuit van Losail in Qatar ging Rea van start tot finish aan de leiding. 

De Kawasaki's van Rea en Tom Sykes hadden na de eerste bocht gelijk de leiding, voor Alex Lowes, Xavi Fores, de Ducati's van Chaz Davies en Marco Melandro, Eugene Laverty en Michael van der Mark. Rea leek direct uit te checken en ging er vandoor, Sykes had het bijzonder zwaar: Lowes kwam er voorbij en ook een met het mes tussen de tanden rijdende Davies zette zijn machine er voorbij, waarna hij ook Lowes pakte.

Na acht ronden was Sykes nog wat verder teruggevallen en dit keer stond Van der Mark op het punt om de zesde positie van de Brit over te nemen. Dat ging echter fout: de Nederlander verloor de controle over de voorkant van zijn Yamaha en schoof onderuit. Fores had zich ondertussen naar voren gevochten en reed vlak achter Ducati-collega Davies. Die viel hij niet echt aan, ogenschijnlijk om de WK-positie van Davies niet in gevaar te brengen. Fores hoefde daar zeven ronden voor het einde echter niet meer over na te denken: zijn Ducati ging kapot, Lowes schoof op naar plek drie.

Lowes leek zo een prima kans op het podium te hebben - Melandri reed op een klein gaatje achter hem - maar ook Van der Mark's teamgenoot schoof onderuit. Sykes bleef het moeilijk hebben en zag Laverty en Lorenzo Savadori langszij komen, waardoor hij wederom terugviel naar plek zes. Lowes reed overigens nog wel door op de laatste plek, maar ging twee ronden voor het einde nog eens onderuit.

Rea reed onbedreigd naar de zege, Davies pakte plek twee, op ruime afstand gevolgd door teamgenoot Melandri. Laverty en Savadori eindigden daarachter, voor Sykes en Jordi Torres.