Topploegen onderuit in NHL, Kings blijven winnen

heywoodu

De donderdagavond in de NHL was voor meerdere topploegen niet bepaald geweldig. Dat gold dan weer niet voor de Los Angeles Kings, die wél de volle buit pakten. Alvast een kijktip voor de liefhebber: FOX Sports zendt komende nacht om 02.00 uur Nederlandse tijd het duel tussen de Edmonton Oilers en de in topvorm verkerende New Jersey Devils live uit.

Western Conference
In het westen gaan de Kings aan de leiding en dat veranderde donderdag niet. De Toronto Maple Leafs kwamen op bezoek in LA, waar de Kings in de tweede periode dankzij twee snelle treffers van Tyler Toffoli een 5-0 voorsprong pakten. De Leafs kwamen nog wel wat terug en brachten de stand op 5-3, maar nadat Auston Matthews anderhalve minuut voor tijd een shoot-out miste waren de kansen verkeken.

De St Louis Blues kregen de Philadelphia Flyers op bezoek. De thuisploeg liet meer schoten op doel noteren, maar Flyers-goalie Michal Neuvirth hield alle 33 schoten tegen en zag Brandon Manning voor de voorsprong zorgen. Met zes seconden op de klok stonden de Blues met een zesde speler op het ijs, de goalie was gewisseld, maar Claude Giroux profiteerde en schoot de Flyers naar de 0-2 zege.

De geweldige NHL-start van de Vegas Golden Knights zit er wel zo'n beetje op. Na twee nederlagen op rij ging de ploeg op bezoek bij de Boston Bruins ook onderuit. Riley Nash tekende voor de voorsprong voor de Bruins, Cody Eakin zorgde voor de gelijkmaker. De blessuregolf onder de goalies in Vegas begon de ploeg op te breken en Maxime Lagace moest een schot van Sean Kuraly in de derde periode laten gaan: 2-1.

De Winnipeg Jets konden bovenin de Eastern Conference juist de aansluiting met de top maken: een hattrick van Mark Scheiffele hielp de ploeg in het Bell MTS Place naar een 5-2 overwinning tegen de Dallas Stars. Colorado Avalanche draait ook mee om de play-offplekken in het westen, een 5-3 zege op de Carolina Hurricanes in Denver hielp daar aardig bij.

Kings - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Eastern Conference
De Tampa Bay Lightning leidt in het oosten, vooral dankzij aanvalsduo Nikita Kucherov en Steven Stamkos. Die lijken het echter even wat moeilijker te hebben en tegen de New York Rangers kwamen beiden niet tot scoren, ondanks in totaal acht schoten op doel. Een overtimegoal van JT Miller bracht de Rangers de 1-2 zege, iets wat de ploeg hard nodig had om richting play-offplekken in het oosten te gaan.

Voor de Columbus Blue Jackets was het wel een prima avond. Op bezoek bij de Florida Panthers ontstond een mooie strijd, waar het na negen minuten in de tweede periode al 3-3 stond, onder meer dankzij twee goals van Josh Anderson bij de Blue Jackets. De Deen Oliver Björkstrand nam vervolgens het heft in handen en schoot de Blue Jackets in enkele minuten naar 3-5, waarna ze nog uitliepen naar een 3-7 zege.

De Washington Capitals speelden thuis een mooie wedstrijd tegen de New York Islanders. Drie keer kwamen de Capitals op voorsprong, drie keer sloegen de Islanders terug. Kort voor het einde schoot Lars Eller de 4-3 binnen voor de Capitals, die in de hele derde periode slechts twee keer op doel schoten. Dat deden de Islanders maar liefst zestien keer, maar goalie Braden Holtby hield er vijftien tegen: precies genoeg voor de 4-3 zege.

Capitals - Islanders (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL donderdag
Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs 5-3
St Louis Blues - Philadelphia Flyers 0-2
Boston Bruins - Vegas Golden Knights 2-1
Winnipeg Jets - Dallas Stars 5-2
Colorado Avalanche - Carolina Hurricanes 5-3
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 1-2 OT
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets 3-7
Washington Capitals - New York Islanders 4-3
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 3-1
Minnesota Wild - Montreal Canadiens 6-3
Calgary Flames - Pittsburg Penguins 2-1 OT
Arizona Coyotes - Buffalo Sabres 4-5

Alle hoogtepunten van de donderdag (Bron: YouTube)