Lyon dient Everton genadeklap toe in Europa League

Redactie

Olympique Lyon heeft ook het tweede groepsduel met Everton in de Europa League gewonnen. De Fransen maakten na rust het verschil in de vierde speelronde in groep E.

Hoewel de thuisploeg in de openingsfase wat meer balbezit had, duurde het tot halverwege de eerste helft voordat één van beide teams echt gevaarlijk werd. Bertrand Traoré zag zijn kopbal gekeerd worden door doelman Jordan Pickford, waarna Nabil Fekir voorlangs schoot. Vlak voor rust moest Cuco Martina per brancard het veld verlaten. De oud-speler van FC Twente kwam ongelukkig terecht na een duel met Gnaly Cornet.

Kort na de pauze maakte Idrissa Gueye bijna de openingstreffer voor Everton. Zijn inzet werd knap gepareerd door doelman Anthony Lopes. Lyon had in de tweede helft nog weinig laten zien toen het halverwege de eerste helft toch 1-0 werd. Met zijn laatste actie van de wedstrijd kon Traoré de bal in het doel schuiven.

Een minuut of acht later was het duel beslist. Mariano Díaz, de vervanger van Traoré, stuitte eerst nog op Pickford, maar daarna zorgde Memphis Depay ervoor dat Houssem Aouar de bal laag in de verre hoek kon mikken. Even later werd het voor The Toffees nog kanslozer toen Morgan Schneiderlin zijn tweede gele kaart pakte. Het slotakkoord was vervolgens voor Depay zelf. De Oranje-international kopte een afgemeten voorzet van Jordan Ferri in het doel, waardoor het in 3-0 eindigde. 

Een rake strafschop van Josip Ilicic, na een ruim half uur, leek Atalanta lang definitief naar de knock-outfase te helpen. Met Hans Hateboer in de basis en Marten de Roon als invaller zagen de Italianen in de 94e minuut echter hoe Apollon Limassol voor eigen publiek een puntje pakte, dankzij Emilio Zelaya: 1-1.

Olympique Lyon is door de uitslagen van donderdag zo goed als zeker van een plek in de tweede ronde, terwijl Everton definitief is uitgeschakeld. Atalanta heeft net als de Fransen acht punten, Apollon staat op drie.

Groep A
Maccabi Tel Aviv werd in groep A definitief uitgeschakeld. Patrick Twumasi hielp FC Astana in Israël naar een 0-1 zege. Een treffer van Carlos Bacca en een eigen goal van Simon Deli zorgden ervoor dat Villarreal bij Slavia Praag met 0-2 won.

Met acht punten gaat Villarreal aan de leiding in de groep, voor de zeven punten van het verrassende Astana. Slavia Praag heeft met vijf punten eveneens nog kansen, Maccabi ligt er met één punt uit.

Groep B
In groep B won Dinamo Kiev op bezoek bij Young Boys uit Zwitserland. Een goal van Vitaliy Buyalskyi na zeventig minuten spelen bracht de 0-1 eindstand op het scorebord. In Belgrado won Partizan het verhitte duel met het Albanese Skënderbeu Korçë met 2-0, dankzij goals van Zoran Tosic en Léandre Tawamba. 

Met tien punten is Dinamo Kiev zeker van een plek in de volgende ronde. Partizan staat tweede met vijf punten, voor de drie van Young Boys en de twee punten van Skënderbeu.