Skigrootheid Miller beëindigt loopbaan

heywoodu

Alpineskiër Bode Miller heeft een einde achter zijn loopbaan gezet. De 40-jarige Amerikaan geldt als een van de grootheden van de laatste twintig jaar. In de afgelopen twee seizoenen kwam Miller door blessures en een juridische strijd met skifabrikant Head niet meer in actie.

Miller heeft in zijn carrière een meer dan respectabele erelijst bij elkaar geskied. Op de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City won hij zilver op de reuzenslalom en combinatie, wat hij vier jaar later in Turijn liet volgen door relatief belabberde prestaties. In Vancouver in 2010 stond hij er weer: brons op de afdaling, zilver op de super-G en goud op de combinatie. In Sochi pakte Miller in 2014 nog brons op de super-G.

Ook op WK's was Miller succesvol, vooral vroeg in zijn carrière. In St Moritz won hij in 2003 naast zilver op de super-G de wereldtitels op de reuzenslalom en combinatie, twee jaar later vulde hij zijn prijzenkast in Bormio aan met wereldtitels op de super-G en afdaling. In 2005 en 2008 pakte de Amerikaan de eindzege in de World Cup, terwijl hij ook op de reuzenslalom, super-G (twee keer) en combinatie (drie keer) de kristallen bekers won.

In december 2001 boekte Miller in Val d'Isère zijn eerste zege in de World Cup, tien jaar later won hij de afdaling in Beaver Creek, zijn 33e en laatste overwinning. Na blessures na afloop van het seizoen 2013/14 vocht Miller zich terug om in Vail/Beaver Creek voor eigen publiek aan het WK van 2015 mee te doen. Dat lukte en bij zijn eerste start in bijna een jaar, de super-G, was hij razendsnel op weg. Goud leek zelfs niet onmogelijk, tot Miller hard onderuit ging. Dat bleek uiteindelijk het einde van zijn carrière, want nadien stond hij niet meer aan de start van een wedstrijd.

Miller wint olympisch goud in 2010 (Bron: YouTube)

Miller's crash in Vail, uiteindelijk zijn laatste wedstrijd (Bron: YouTube)