Bijzondere avond in NHL: veel goals en heel veel emotie

heywoodu

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stonden maandagavond acht wedstrijden op het programma en het leverde flink wat verhaaltjes op. Er werd veel gescoord, een legende keerde met een staande ovatie terug bij zijn oude team, topploegen gingen onderuit en hekkensluiters wonnen.

We beginnen bij het begin: heel veel goals. De Florida Panthers kregen de Tampa Bay Lightning op bezoek, onder leiding van aanvalsduo Steven Stamkos en Nikita Kucherov de meest productieve ploeg in de NHL dit seizoen. Ook in Sunrise stelde de ploeg niet teleur en de ruim negenduizend fans kregen een waar spektakelstuk te zien. De Lightning kwam op 1-3 - onder meer door goals van, hoe kan het ook anders, Stamkos en Kucherov - maar de Panthers kwamen vroeg in de tweede periode terug naar 3-3.

Dat was niet de bedoeling voor de koplopers in de Eastern Conference en de Lightning liep nog voor het einde van de tweede periode uit naar 3-6. De Panthers werden zeker niet weggespeeld en bleven dapper aanvallen, wat nog twee goals op de borden bracht. Het was echter niet genoeg en in de slotseconden, terwijl de Panthers hun goalie ingewisseld hadden voor een extra speler, maakten de Lightning de laatste treffer: 5-8.

De aanval van de Lightning slaat weer eens toe (Bron: YouTube)

In het Canadian Tire Centre in Ottawa stond een Canadees onderonsje op het programma: de Senators kregen de Montreal Canadiens op bezoek en ook dat werd een spektakelstuk, hoewel de thuisfans er niet echt om konden juichen. De Senators kwamen na 21 seconden weliswaar op voorsprong, na het einde van de eerste periode stond het 2-4 voor de rivalen, die laat in de tweede periode uitliepen naar 3-6. De Senators konden niet terugkomen en uiteindelijk eindigde het duel zelfs in 3-8.

In de Western Conference begonnen de Vegas Golden Knights en de Los Angeles Kings aan de avond met respectievelijk acht zeges in negen wedstrijden en negen zeges in elf wedstrijden. Beide ploegen gingen echter onderuit: in het Barclays Centre in New York waren de Islanders onder leiding van Josh Bailey en John Tavares met 6-3 te sterk voor de Golden Knights. De Kings gingen op bezoek bij de derde topploeg in het westen, de St Louis Blues. In het Scottrade Centre in St Louis bleken de Blues na vooral een spectaculaire tweede periode met 4-2 te sterk voor de Kings.

De kraker van het seizoen tot nu toe, tussen de Blues en de Kings (Bron: YouTube)

Twee topploegen gingen onderuit, maar de Arizona Coyotes konden eindelijk juichen. Op bezoek in het Wells Fargo Centre, thuishaven van de Philadelphia Flyers, kwamen de Coyotes na elf nederlagen in elf wedstrijden op een 0-3 voorsprong. Die gaven ze in de laatste minuut van de wedstrijd nog knap weg, maar in overtime schoot verdediger Alex Goligoski de Coyotes dan eindelijk naar hun eerste zege van het seizoen: 3-4.

In San Jose kregen de Sharks tot slot de Toronto Maple Leafs op bezoek. Dat zorgde voor een emotioneel moment voorafgaand aan de wedstrijd: legende Patrick Marleau vertrok afgelopen zomer na maar liefst negentien seizoenen bij de Sharks en trok naar de Maple Leafs. De Sharks en hun fans waren Marleau uiteraard nog niet vergeten en hun held - en dit keer tegenstander - werd voor de wedstrijd welkom geheten met een mooie video en een staande ovatie van de ruim zeventienduizend toeschouwers, wat de Canadees zichtbaar emotioneel maakte. De Sharks bleven wel juichen, want ze wonnen met 3-2.

Een zichtbaar geëmotioneerde Marleau wordt welkom geheten door de Sharks, waar hij negentien seizoenen speelde (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL maandag
Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 5-8
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 3-8
New York Islanders - Vegas Golden Knights 6-3
St Louis Blues - Los Angeles Kings 4-2
Philadelphia Flyers - Arizona Coyotes 3-4 OT
San Jose Sharks - Toronto Maple Leafs 3-2
Columbus Blue Jackets - Boston Bruins 4-3 SO
Vancouver Canucks - Dallas Stars 1-2 OT

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)