Bokser Joshua verdedigt zwaargewichttitels en breekt record Muhammad Ali

heywoodu

Bokser Anthony Joshua heeft zijn drie wereldtitels in het zwaargewicht zaterdagavond met succes verdedigd. De 28-jarige Brit stond voor de twintigste keer in de ring als prof en gooide zijn wereldtitels bij de WBA, IBF en IBO in de strijd. Er zaten maar liefst 76 duizend toeschouwers in het stadion, veruit het grootste aantal ooit voor een 'indoorgevecht'. Dat record stond op naam van Muhammad Ali en Leon Spinks, die in 1978 in de Superdome in New Orleans voor 63 duizend man tegenover elkaar stonden.

Joshua zou het in het Principality Stadium in Cardiff opnemen tegen Kubrat Pulev, maar de Bulgaar raakte geblesseerd. Carlos Takam uit Kameroen kreeg zo twaalf dagen voor het gevecht te horen dat hij tegen Joshua mocht vechten en de 36-jarige Takam liet die kans niet glippen. Afgetraind verscheen hij in de ring en hij wist het Joshua verrassend moeilijk te maken. Takam kreeg al vrij vroeg een snee boven zijn oog te verwerken, wat resulteerde in een flinke stroom bloed. Dat zat de Kameroenees duidelijk dwars, maar hij gaf niet op en leek zich zelfs knap te herstellen.

Joshua kreeg wat klappen te verwerken, maar bleef wel zonder al te grote problemen overeind. Halverwege de tiende ronde vuurde AJ een salvo af op zijn opponent en dat was voor de scheidsrechter het teken om het gevecht te stoppen, te vroeg, zo vond Takam - en achteraf toonde ook Joshua zich er niet gelukkig mee: "Iedereen hier wilde Takam bewusteloos op het canvas zien liggen", aldus de Brit, die zijn respect uitsprak voor Takam, die op zo'n korte termijn op kwam dagen en goed partij bood.

Joshua levert de genadeklappen af tegen Takam (Bron: YouTube)

Het gevecht tussen Joshua en Takam was niet het enige wereldtitelgevecht in Cardiff. De Brit Khalid Yafai stelde zijn WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) in de waagschaal tegen de Japanner Sho Ishida. Het gevecht ging over de volle twaalf ronden, waarna Yafai aangewezen werd als de winnaar, de tweede keer dat hij zijn titel met succes verdedigde.

De Ierse Katie Taylor, nog geen jaar professional, stond in haar zevende profgevecht al in de ring om een wereldtitel te veroveren. Dat ging om de WBA-titel in het lichtgewicht (-61,2kg), die ze over wilde nemen van Anahi Sanchez. De Argentijnse had haar gewicht niet gehaald en was de titel dus al kwijt, waardoor alleen Taylor die kon winnen. Dat leek snel te gebeuren, want vooral in ronde twee sloeg ze Sanchez behoorlijk aan pulp. De Argentijnse herstelde echter knap, maar kon de zege van Taylor niet voorkomen.

De Brit Dillian Whyte hoopt nog eens voor een wereldtitel in het zwaargewicht te mogen vechten. Op weg naar die droom rekende hij in Cardiff alvast af met Robert Helenius uit Finland, die na twaalf ronden zag hoe Whyte aangewezen werd als winnaar. Drie relatief jonge Britten, nog aan het begin van hun profloopbaan, kwamen in Cardiff ook in actie en deden het uitstekend.

Lichtgewicht Joe Cordina vocht in zijn thuisstad voor de vijfde keer als prof en versloeg de Nicaraguaan Lesther Castillano na vier ronden op punten: zijn vijfde zege in vijf gevechten, de eerste keer dat hij niet op knock-out won. In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) stond de 24-jarige Joshua Buatsi voor de derde keer als prof in de ring en ook Saidou Sall kon hem niet stoppen. De Fransman ging aan het einde van de zesde ronde plat, net op tijd om het niet als knock-out te laten tellen - de ronde was immers net voorbij.

In het cruisergewicht (-90,7kg) was het tot slot de 24-jarige Lawrence Okolie die voor de zesde keer als prof in de ring stapte. Hij kreeg de 36-jarige, maar onervaren landgenoot Adam Williams tegenover zich, die in de derde ronde hard knock-out ging. Okolie komt zo op zes zeges in zes gevechten, waarvan vijf op knock-out.