MotoGP-titel wordt beslist in slotrace na nieuwe zege Dovizioso, net debuut Van der Mark

heywoodu

Andrea Dovizioso heeft zijn zesde overwinning in het MotoGP-seizoen binnen. De Italiaan won op het circuit van Sepang de Maleisische Grand Prix en doordat WK-leider Marc Marquez 'slechts' als vierde eindigde, wordt de titelstrijd pas in de slotrace beslist. Debutant Michael van de Mark kende een nette race en eindigde als zestiende, door twee man achter zich te houden - de rest eindigde door valpartijen achter hem. Het was de eerste keer sinds begin 2005 dat een Nederlander een MotoGP-race reed.

Johann Zarco kende een sterke start en nam de leiding, voor de van plek zeven geweldig vertrokken Marquez, diens teamgenoot Dani Pedrosa en de Ducati's van Jorge Lorenzo en Dovizioso. Maverick Viñales en Andrea Iannone volgden, Van der Mark kende bij zijn debuut een topstart: de Nederlander vertrok als 22e en laatste, maar kwam na een paar bochten al door als zeventiende. Voorin moest Marquez zijn tweede plek al snel afstaan aan Lorenzo, terwijl Bradley Smith op zijn KTM van de zestiende plek knap opstoomde naar plaats zes.

De van plek vijf vertrokken Viñales bakte er bijzonder weinig van: de Spanjaard zakte alsmaar weg op zijn fabrieks-Yamaha en reed na drie ronden op de zestiende plek, met Van der Mark in zijn nek hijgend. Voorin had Zarco een fraai gaatje te pakken richting Lorenzo, die op zijn beurt een seconde had richting WK-rivalen Dovizioso en Marquez. Daar was de opdracht voor Marquez simpel: blijf in de buurt van de Italiaan en de titel is binnen.

Alex Rins reed ondertussen weer sterk op de Suzuki, maar ging onderuit. Dat gebeurde een paar bochten later ook met Loris Baz, wat betekende dat Van der Mark opschoof naar de vijftiende plek, een positie in de punten dus. Voorin begon Zarco het lastig te krijgen en de Ducati's van Lorenzo en Dovizioso kwamen met rasse schreden dichterbij. Lorenzo pakte hem ook al snel, Dovizioso volgde een paar bochten later. Verder naar achteren crashte Karel Abraham, waardoor Van der Mark - met wie hij in duel om plek vijftien was - even ademruimte had.

Halverwege de race leken de posities aan kop voorlopig even verdeeld. Lorenzo en Dovizioso reden op kop, wat de vraag deed rijzen of Lorenzo zijn voor het WK vechtende teamgenoot voorbij zou laten gaan - terwijl Lorenzo zelf uiteraard graag zijn eerste Ducati-zege wilde pakken. Zarco reed er drie seconden achter, op een seconde of anderhalf gevolgd door Marquez, terwijl Pedrosa op meer dan twaalf seconde volgde, voor de zeer sterk naar voren komende Danilo Petrucci.

Vier ronden voor het einde maakte Lorenzo een foutje - bewust of niet - wat Dovizioso de kans gaf om de leiding te pakken. Met Marquez op plek vier zou dat betekenen dat de titelstrijd in Valencia tijdens de laatste race beslist zou worden. Met Dovizioso's leiding was de race beslist: de Italiaan boekte zijn zesde zege van het jaar, voor Lorenzo, Zarco en Marquez. Van der Mark moest Cal Crutchlow voorbij laten en eindigde na een prima debuut op de zestiende plek, één plaats buiten de punten.