Loting dag 3 NK afstanden

Olga Kroeders

Morgen is de derde en tevens laatste dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen.

Rond 13:00 uur start de 5.000 meter voor vrouwen. De kampioen van vorig seizoen, Carien Kleibeuker, start in de laatste rit. Tegenstandster is Antoinette de Jong, afgelopen vrijdag kampioen op de 3.000 meter, die vorig seizoen het zilver pakte achter Kleibeuker. In de rit ervoor rijden Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje tegen elkaar.

Even na kwart over twee staat de 10.000 meter voor mannen op het programma. De laatste twee ritten zullen, mochten er geen verrassingen zijn, de winnaar brengen. In de vijfde rit neemt Sven Kramer het op tegen Erik Jan Kooiman, die op de 5.000 meter brons won. Jorrit Bergsma, de titelhouder, treft in de laatste rit Bob de Vries.

Rond half vijf mogen de vrouwen weer het ijs op, ditmaal voor de 1.000 meter. Jorien ter Mors gaat voor haar derde titel dit NK na de 500 en 1.500 meter. Ter Mors, ook de kampioen op de 1.000 meter van vorig seizoen, moet het in de laatste rit opnemen tegen Marrit Leenstra. In de rit ervoor rijdt Ireen Wüst tegen Suzanne Schulting.

Om kwart over vijf wordt de 1.000 meter voor mannen gereden. De Nederlands kampioen op de 1.500 meter, Koen Verweij, treft in de achtste rit Sjoerd de Vries. In de rit erop kan Michel Mulder zijn slechte 500 meter van de zaterdag goedmaken in zijn rit tegen Pim Schipper. De Nederlands kampioen van vorig seizoen, Kai Verbij, rijdt in de tiende rit tegen Kjeld Nuis. Ronald Mulder, die op de 500 meter zilver won, moet het in de elfde rit opnemen tegen Lucas van Alphen.

Daarnaast staan ook de massastart voor mannen en vrouwen op het programma.