Kramer pakt 10e titel op 5.000m

Olga Kroeders

Sven Kramer is voor de tiende maal in zijn loopbaan, en voor de vijfde maal op rij, Nederlands kampioen op de 5.000 meter geworden. De Fries kwam in 6.16,14 over de meet. Zilver was er, zoals wel vaker, voor Jorrit Bergsma. Het brons ging verrassend naar Erik Jan Kooiman.

Na vijf van de tien ritten was Marcel Bosker met 6.22, 66 het snelste. In de zevende rit was het Bob de Vries die met 6.20,03 onder die tijd dook.

In de rit erna Jorrit Bergsma tegen Erik Jan Kooiman. Bergsma begon traag, waardoor Kooiman hem goed kon bijbenen. Beiden waren sneller dan De Vries. Twee rondes voor het einde was Bergsma los van Kooiman. Hij versnelde ook weer. Bergsma kwam in 6.17,16 over de meet.

Sven Kramer reed in de negende rit tegen Patrick Roest. Roest is herstellende  van een drievoudige breuk in zijn arm nadat hij op een trekker was gebotst. Kramer reed op 'zijn Kramers' en bleef rondjes van in de 29 seconden rijden, en zijn voorsprong op de tijd van Bergsma liep langzaam op. Met 6.16,14 was hij iets meer dan een seconde sneller dan Bergsma.

Blokhuijsen was in de laatste rit even sneller dan Kramer, maar was waarschijnlijk te gestart, waardoor hij een beetje instortte. Uiteindelijk kwam hij in 6.20,03 over de meet, goed voor een vijfde plek en een wereldbekerticket.

De tiende titel voor Kramer. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De tiende titel voor Kramer. (PRO SHOTS/Erik Pasman)