Betis stunt in 94e minuut tegen Real Madrid, Oblak weer penaltykiller

Redactie

Real Madrid heeft woensdagavond een dure nederlaag geleden in La Liga. Real Betis was op bezoek bij De Koninklijke zeer verrassend te sterk voor de Madrilenen.

De eerste twee thuiswedstrijden van Real dit seizoen, tegen Valencia en Levante, eindigden in een gelijkspel en woensdagavond vertrok Real Betis zelfs met een overwinning uit het Santiago Bernabéu, dankzij een treffer van Antonio Sanabria in de 94e minuut. Real Madrid, dat zevende staat, heeft nu al zeven punten minder dan lijstaanvoerder Barcelona.

Real Betis verraste de ploeg van Zinédine Zidane met goed voetbal en had enkele goede kansen om aan de leiding te gaan. Een inzet van Victor Camarasa van ver ging maar net langs de kruising en Daniel Carvajal kon ternauwernood voorkomen dat een schot van Antonio Sanabria de 1-0 betekende. Het ontbrak bij Real Madrid aan vloeiende lijnen in het spel en finesse in de laatste meters, maar toch had ook de titelverdediger een goede kans op een doelpunt. Adán verrichtte vier minuten voor rust een uitstekende redding op het moment dat iedereen in het Santiago Bernabéu al een doelpunt van Isco telde.

In de tweede helft ging de wedstrijd op en neer. In de vijftigste minuut schoot Ronaldo over, na een goede voorzet van Gareth Bale, en vijf minuten later mikte Carvajal de bal op de paal. Tussendoor schoot Francis Guerrero het leer over het doel van Keylor Navas, die zag hoe zijn collega-doelman Adán in de 64e minuut geweldig reageerde op een schot van Toni Kroos. De druk van Real Madrid nam nadrukkelijk toe en Zidane opteerde voor de inbreng van Marco Asensio, Lucas Vázquez en Borja Mayoral.

Geen enkele Merengue kreeg de bal echter achter Adán, die een inzet van Bale tegen de paal werkte en ook oog in oog met Mayoral als winnaar uit de strijd kwam. Diep in blessuretijd ging het mis voor Real Madrid: de bal van Antonio Barragán richting de tweede paal was uitstekend, waarna Sanabria met zijn hoofd voor de 0-1 zorgde.

Athletic de Bilbao - Atlético Madrid
Atlético Madrid heeft dit seizoen nog altijd geen nederlaag geleden, ook woensdagavond werd er gewonnen door de Madrilenen. Het team van trainer Diego Simeone zegevierde met 1-2 tegen Athletic Club, dat een goede eerste helft speelde. Een door Jan Oblak gestopte strafschop, zijn derde op rij in competitieverband, gaf de doorslag. In de tweede helft namen Ángel Correa en Yannick Ferreira Carrasco de Madrileense goals voor hun rekening. Door de zege staat Atlético voorlopig tweede, met elf punten uit vijf duels.

Atlético speelde geen goede eerste helft in San Mamés en dat was vooral de verdienste van Athletic, dat goed druk zette en met regelmaat Oblak aan het werk zette. De keeper reageerde na circa twintig minuten spelen goed op een harde inzet van Raúl Garcia. In het laatste kwartier voor rust kon het duel alle kanten op, met de keepers als uitblinkers. Kepa tikte een inzet van Nicolás Gaitán tegen de paal en keerde vlak voor rust ook een inzet van Antoine Griezmann met zijn been.

Zes minuten voor rust kreeg Atlético dé kans om de leiding te nemen. Luis Filipe raakte met een lage tackle de bal en daarna ook Raúl Garcia, die ietwat overdreven naar de grond ging en een strafschop meekreeg. De elfmetertrap van Aritz Aduriz was hard en geplaatst, maar Oblak keerde het leer op sensationele wijze met één hand. In de tweede helft zette Atlético meer druk op de helft van de Basken, die niet konden voorkomen dat de Madrilenen de bal op belangrijke plekken konden veroveren.

Een goede inzet van Griezmann, en een dito redding van Kepa, was in de 52e minuut de voorbode van de openingstreffer. Koke ontving een heerlijke pass van Griezmann in het strafschopgebied en legde de bal terug op Correa: 0-1. Het dominante Atlético wilde de wedstrijd in het slot gooien, maar kwam ook goed weg toen een volley van Raúl Garcia in een goede positie over ging. In de 73e minuut verscheen de 0-2 op het scorebord: na wederom een heerlijke pass van Griezmann verdubbelde Ferreira Carrasco, de vervanger van Gaitán, de voordelige marge. In het restant van de wedstrijd had Oblak een goede redding op een inzet van Iker Muniain, maar hij kon uiteindelijk niet voorkomen dat Raúl Garcia in de extra tijd er toch 1-2 van maakte. De aansluitingstreffer kwam echter te laat voor de Basken.

Uitslagen La Liga woensdag
Athletic de Bilbao - Atlético Madrid 1-2
Leganés - Girona 0-0
Real Madrid - Real Betis 0-1
Deportivo la Coruña - Alavés 1-0
Sevilla - Las Palmas 1-0