Verloren gewaande onderwaterstad ontdekt

Monique Verlind (DJMO)

Na jaren zoeken hebben duikers ruïnes van de verloren gewaande stad Neapolis ontdekt voor de kust van Nabeul in Tunesië. Straten, monumenten en fermentatietanks van de Romeinen zijn blootgelegd.

De enorme en historisch gezien zeer belangrijke vondst bevestigt de tsunami die ongeveer 1700 jaar geleden grote delen van deze Mediterrane regio verwoestte. Niet alleen Neapolis zou rond 365 na Christus in zee verdwenen zijn, ook de Egyptische stad Alexandria en het Griekse eiland Kreta zouden grote schade hebben geleden. De verhalen over de natuurramp werden destijds beschreven door de Romeinse historicus en soldaat Ammianus Marcellinus.

Neapolis wereldproducent van garum
Tot op heden bleef het bij verhalen en aannames. De recente ontdekking onderwater van straten, monumenten en ruim 100 fermentatietanks versterkt het bewijs van het bestaan van Neapolis. Als ook het feit dat Neapolis ooit het centrum van wereldhandel was in garum, de Latijnse naam die de Romeinen aan hun favoriete, (gepekelde) vissaus gaven, te zien aan de hoeveelheid opgespoorde tanks. De archeologische vondsten liggen verspreid over een gebied van zo’n 20 hectare.

Archeologische missie van zeven jaar
Al in 2010 begon een Tunesisch-Italiaanse archeologenteam onder leiding van de Tunesische Mounir Fantar met het zoeken naar de ruïnes. Pas deze zomer waren de weersomstandigheden voor de duikers zo gunstig dat zij de ruïnes konden traceren in de buurt van Nabeul aan de Golf van Hammamet. Het team zal de komende tijd doorgaan met het nader onderzoeken van de vindplaats.