Britse Caribische eilanden te rijk voor hulp

Monique Verlind (DJMO)

Het kost de Britse overheid moeite om hulp voor door de orkaan Irma getroffen Caribische eilanden te financieren. Ze kan juridisch geen beroep doen op het geld dat voor internationale hulp is voorzien, melden Britse media donderdag.

In het 'potje' voor internationale hulp zit omgerekend maar liefst 14,4 miljard euro, maar de wet stelt voorwaarden aan het gebruik ervan. En op papier zijn de zwaar getroffen eilanden zoals Anguilla en de Britse Maagdeneilanden te rijk voor hulp uit deze voorraad geld.

Britse media melden dat de beperkende voorwaarden internationaal zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ze zijn in de Britse wet verankerd en de regering is daarom gedwongen andere bronnen aan te boren voor het geld dat nodig is voor hulp aan de Britse Caribische eilanden.

Britse functionarissen hebben verzekerd dat niets de regering zal tegenhouden om de eilanden te helpen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is deze week naar het rampgebied gegaan en er is al voor meer dan 60 miljoen euro aan hulp gestuurd. Gevreesd wordt dat de wederopbouw van de Britse eilanden zeker 800 miljoen euro gaat kosten.

Britse Caribische eilanden te rijk voor hulp
Britse Caribische eilanden te rijk voor hulp (Foto: ANP)