VN: etnische zuivering tegen Rohinyas Myanmar

Redactie

De aanvallen van veiligheidstroepen in Myanmar gericht op de islamitische bevolkingsgroep van de Rohingya, lijken op "een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen". Dit heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, maandag gezegd.

De Jordaanse prins Zeid veroordeelde het recente optreden van de Myanmarese strijdkrachten als een wrede operatie die "duidelijk buiten proporties" is.

De vluchtelingenstroom van Rohingya uit Myanmar naar buurland Bangladesh droogt voorlopig niet op. Sinds eind augustus zijn zo'n 313.000 leden van de in hun land vervolgde moslimminderheid naar Bangladesh gegaan, meldt de Internationale Organisatie van Migratie (IOM) in Genève maandag. In de afgelopen dagen zijn er dagelijks 20.000 vluchtelingen bijgekomen.

Eerste levensbehoeften

De IOM zegt 26 miljoen dollar nodig te hebben om deze mensen de komende drie maanden van eerste levensbehoeften te voorzien. In totaal hebben de internationale organisaties gevraagd om donaties van 77 miljoen dollar (64 miljoen euro) om de Rohingya in Bangladesh te helpen.

De meeste vluchtelingen hebben een dagenlange wandeling achter de rug, meldde de regering in Bangladesh. Ze waren uitgeput en hongerig. Toen de vluchtelingenkampen vol waren, bouwden de Rohingya voorlopige accommodaties van bamboe en plastic langs de wegen, op berghellingen en in het bos.

VN: etnische zuivering tegen Rohinyas Myanmar
VN: etnische zuivering tegen Rohinyas Myanmar (Foto: ANP)