Denifl wint op Los Machucos, Kelderman blijft derde

H.Vviv

Stefan Denifl heeft de rit met aankomst op de slotklim Los Machucos gewonnen. De Oostenrijker van Aqua Blue Sport was de sterkste van een kopgroep van zes renners. Alberto Contador was de sterkste van de favorieten op de zware slotklim. Chris Froome moest al snel lossen en zou 1.18 verliezen op Contador. Wilco Kelderman verloor vijftien seconden op Ilnur Zakarin, maar blijft de op de derde plaats in het algemeen klassement staan.

Na de tijdrit van dinsdag stond er vandaag weer een aankomst bergop op het programma. Na vijftien kilometer ontstond er een kopgroep van vier renners: Magnus Cort Nielsen. (Orica-Scott), Alessandro De Marchi (BMC), Daniel Moreno (Movistar) en Stefan Denifl (Aqua Blue Sport). Ze zouden niet veel later het gezelschap krijgen van bergtruidrager Davide Villella (Cannondale-Drapac) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Het zestal zou meer dan negen minuten pakken, maar in het peloton zou Astana en Bora-Hansgrohe het tempo bepalen.

Met nog acht kilometer te gaan zou de voorsprong nog iets meer dan één minuut bedragen. Moreno zou als eerste beginnen op de zware slotklim, maar zou al snel ingehaald worden door de Oostenrijker Denifl. De renner van Aqua Blue Sport bleef goed stand houden en zou uiteindelijk met een halve minuut voorsprong winnen. Voor de Ierse ploeg is dit de eerste overwinning in een grote ronde, net zoals voor Denifl.

Achter de vluchters maakte Alberto Contador de beste indruk. De Spanjaard ging samen met Miguel Ángel López in de aanval, maar de Colombiaan moest al snel passen bij de renner van Trek-Segafredo. Contador zou zijn voorsprong steeds verder uitbreiden en zou een halve minuut terug pakken op zijn eerste achtervolgers.

Froome had het moeilijk op de steile beklimming van Los Machucos. De Brit moest al snel passen en kon met hulp van zijn ploeggenoten de schade nog enigszins beperken. De nummer één in het klassement zou veertig seconden verliezen op directe concurrent Vicenzo Nibali.

De Italiaan kwam samen met López en Ilnur Zakarin binnen op 1.07 van de winnaar. Kelderman zou vijftien seconden verliezen op de groep van Nibali, maar blijft wel op de derde plaats staan in het algemeen klassement. De Nederlander van Sunweb heeft nog twaalf seconden voorsprong op de Rus. Contador volgt daar weer één minuut achter.

Ook Steven Kruijswijk deed goede zaken in het klassement. De kopman van LottoNL-Jumbo staat nu op een elfde plaats op drie seconden van de top tien.