Tunesië ontsnapt tegen Congo, Kaapverdië op dreef in WK-kwalificatie

heywoodu

Tunesië is in groep A van de Afrikaanse WK-kwalificatie ontsnapt aan een dure nederlaag. In Kinshasa ging Congo lang aan de leiding, maar in het laatste kwartier kwamen de Tunesiërs terug, onder meer door een eigen goal: 2-2. Libië won met 1-0 van Guinee, maar beide landen zijn met twee speelronden te gaan uitgeschakeld. Tunesië staat op tien punten, Congo op zeven, en alleen de groepswinnaars gaan naar het WK. 

In groep B viel het doek definitief voor twee landen die met enige regelmaat op het WK aanwezig zijn. Kameroen speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Nigeria, terwijl Algerije thuis met 0-1 verloor van Zambia. Kameroen is daardoor definitief uitgeschakeld en voor Algerije komt er ook geen derde WK op rij. Nigeria gaat met tien punten aan kop, voor de zeven punten van Zambia.

In groep C vocht Gabon zich volledig terug in de strijd, door op bezoek bij Ivoorkust met 1-2 te winnen. Mali speelde thuis tegen Marokko met 0-0 gelijk en staat zo met twee punten onderaan, maar is nog niet uitgeschakeld. Ivoorkust gaat met zeven punten aan de leiding, Marokko heeft er zes en Gabon staat op vijf.

Burkina Faso en Kaapverdië maken in groep D nog altijd de dienst uit. Bertrand Traoré hielp de Burkinezen al snel aan een voorsprong, thuis tegen Senegal, wat daarna gelijkmaakte en op voorsprong kwam. Toch sleepte Burkina Faso nog een punt uit het vuur: 2-2. De in Rotterdam geboren Garry Rodrigues was in Zuid-Afrika de held van Kaapverdië: met twee treffers zorgde hij voor de 1-2 zege. Burkina Faso en Kaapverdië staan op zes punten, Senegal heeft er vijf, Zuid-Afrika vier.

Egypte won thuis met 1-0 van Oeganda en houdt zo de leiding vast in groep E. Ghana zorgde er in Brazzaville voor dat Congo-Brazzaville definitief uitgeschakeld werd, door met 1-5 te winnen. Achter de negen punten van Egypte staat Oeganda met zeven stuks op plek twee, voor de vijf van Ghana en het ene Congolese puntje.