Spanje haalt uit en breekt doelpuntenrecord in uitwedstrijden

Redactie

Nooit eerder maakte Spanje meer dan zes doelpunten in een uitwedstrijd, maar daar is dinsdag verandering in gekomen. De ploeg had geen kind aan Liechtenstein en won met 0-8. Na 45 minuten had die score al bereikt kunnen zijn, maar de stand bleef halverwege nog steken op 0-4.

Liechtenstein, dat in Spanje al met 8-0 had verloren, was wederom totaal geen partij voor de ploeg van Julen Lopetegui. Binnen enkele minuten opende de vrijstaande Sergio Ramos de score met een kopbal na een indraaiende vrije trap van David Silva. Álvaro Morata was het eindstation na een vloeiende aanval (0-2) en het derde doelpunt was het gevolg van een ietwat komische blunder van Peter Jehle. De keeper miste de bal volledig bij het uittrappen, waardoor Morata zijn ploeggenoot Isco kon bedienen. Voor hem was het een koud kunstje om af te ronden. Een prachtige vrije trap van Silva in de bovenhoek betekende kort voor rust de 0-4.

Na de onderbreking ging Spanje gewoon verder waar het gebleven was, want het werd al snel 0-5 via invaller Iago Aspas. Die kon binnentikken nadat keeper Jehle de bal tegen zijn rug kreeg na een kopbal van Morata op de lat. Morata maakte er met een zacht schot van dichtbij 0-6 van. Aspas maakte vervolgens zijn tweede en daarna ging de Spaanse storm liggen. Het aantal kansen nam af, hoewel Nacho Monreal nog wel voor doelpunt nummer acht had moeten zorgen. Die achtste zou er uiteindelijk toch komen door een eigen doelpunt van Maximilian Goppel.

Ciro Immobile schoot Italië in eigen huis ondertussen langs Israël in een aanzienlijk moeilijker duel: 1-0. Een late penalty in Macedonië zorgde ervoor dat Albanië haar kansen nog wat verder zag slinken: 1-1. Spanje staat op kop met 22 punten, voor de negentien van Italië. Albanië heeft dertien punten en kan alleen puur theoretisch nog de play-offs halen. Israël, Macedonië en Liechtenstein spelen louter nog voor de eer in groep G.