Belgische basketballers uitgeschakeld op EK, Spanje blijft winnen

heywoodu

De Belgische basketballers zijn op het Europees kampioenschap uitgeschakeld. In groep D, gespeeld in Istanbul, ging de ploeg met 78-65 onderuit tegen Turkije. Met nog één wedstrijd te gaan is België uitgeschakeld. Dat geldt ook voor Groot-Brittannië, dat met 68-82 van Servië verloor en zo op vier nederlagen staat - ook tegen België werd verloren. Letland won met 84-69 van Rusland, waarmee beide landen, net als Servië, op drie zeges staan.

In groep A, gespeeld in Helsinki, viel het doek weinig verrassend voor IJsland. De ploeg begon prima, maar Slovenië was naarmate de wedstrijd vorderde veel te sterk en won met 102-75. Frankrijk boekte met 78-75 een nipte zege op Polen, terwijl Finland met 89-77 veel te sterk was voor de Grieken. Slovenië (vier zeges), Finland en Frankrijk (drie zeges) zijn zeker van de achtste finales, Polen en Griekenland strijden om het laatste plekje.

In groep B (Tel Aviv) zijn de kaarten inmiddels verdeeld. Litouwen was met 94-62 veel te sterk voor Oekraïne, terwijl de Duitsers met 61-55 van Italië wonnen. In een bijna rechtstreeks duel om een plek in de achtste finales ging Israël-Georgië lang gelijk op, maar in overtime waren de Georgiërs ineens veel te sterk: 104-91. Israël en Oekraïne zijn zo uitgeschakeld, de rest gaat naar de laatste zestien.

Ook in groep C (Cluj-Napoca) zijn de vier landen die doorgaan al bekend. Het Spanje van Ricky Rubio en Pau Gasol was in de strijd om de koppositie nipt te sterk voor Kroatië (79-73), terwijl Montenegro met 88-75 afrekende met Tsjechië. Hongarije boorde de Roemeense hoop de grond in met een 80-71 overwinning en plaatste zich zo voor de knock-outfase, terwijl naast Roemenië ook Tsjechië uitgeschakeld is.