Jet Bussemaker krijgt 'nepcheque' voor onbetaald werk

Harry

Minister Jet Bussemaker heeft in Nijmegen een nepcheque van 295 miljoen euro gekregen. Dat bedrag hebben universiteiten in 2016 volgens critici uitgespaard door wetenschappelijk werk niet te betalen. Volgens de VAWO, vakbond voor de wetenschap, wordt op dit moment een vijfde van het wetenschappelijke werk onbetaald gedaan in de vrije tijd van het personeel.

Bussemaker was in Nijmegen voor de opening van het academisch jaar van de Radboud Universiteit. De VAWO, met ruim duizend leden, wil dat wetenschappers loon naar werken krijgen. Gemiddeld werkt een wetenschapper negen weken per jaar gratis. Volgens VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma is dat het gevolg van te veel werk voor te weinig mensen. "De wetenschappers schenken het ministerie honderden miljoenen op die manier. Wij willen een realistischer verdeling van de taken."

Studentenvakbond AKKU protesteerde ook in Nijmegen tegen de schuld die studenten opbouwen nu de basisbeurs is afgeschaft. AKKU stelt dat de gemiddelde student een schuld van 14.000 euro opbouwt. "De minister zwaait zometeen af zonder kosten en wij betalen ons dankzij haar nog vele jaren een ongeluk."

De protesten in Nijmegen verliepen zonder incidenten.

Minister krijgt 'cheque' voor onbetaald werk
Minister krijgt 'cheque' voor onbetaald werk (Foto: ANP)