'Goede daden' centraal in alfabetiseringsweek

Rewimo

De circa 2,5 miljoen laaggeletterde Nederlanders staan komende week volop in de aandacht. Dan worden mensen in het kader van de dertiende Week van de Alfabetisering ertoe opgeroepen een 'goede daad' te bedenken die te maken heeft met lezen, schrijven of rekenen.

De organisatoren proberen Nederlanders met een 'goede daden winactie' over de streep te trekken om te helpen laaggeletterdheid op de kaart te zetten. "Schrijf bijvoorbeeld een rap en zet die op YouTube, word taalvrijwilliger of organiseer een voorleesmarathon voor iedereen in de straat", luidt de oproep. Deelnemers maken kans op prijzen.

Mensen kunnen vrijdag ook terecht bij een speciale "Goede Daden Winkel" in Zoetermeer. Het gaat volgens Stichting Lezen & Schrijven om een pop-upstore waar mensen een plant meekrijgen als ze laten zien dat ze een goede daad hebben verricht. "Daar kun je bijvoorbeeld zeggen: ik lees mijn kind voor of help opa en oma met de computer", zei een woordvoerster. "Daar kun je dan een foto van maken en die delen via sociale media."

De Week van de Alfabetisering duurt van maandag tot en met zondag. Via de officiële site van de themaweek waren zondagavond al vele honderden activiteiten aangemeld. Het gaat onder meer om taalspellen, informatiedagen en voorleesactiviteiten.

'Goede daden' centraal in alfabetiseringsweek
'Goede daden' centraal in alfabetiseringsweek (Foto: ANP)