Verstappen start als dertiende in Monza

Peterselieman

Max Verstappen zal vanmiddag de Grand Prix van Italië vanaf plaats dertien aan gaan vangen. De Nederlander reed gisteren met de Red Bull op Monza in de kwalificatie naar een keurige tweede tijd, maar incasseerde door de wissel van diverse motoronderdelen twintig plaatsen gridstraf.

Meer coureurs besloten motoronderdelen te wisselen, waardoor de grid na de kwalificatie flink door elkaar gehusseld is. Zo kreeg Daniel Ricciardo 25 plaatsen straf, Nico Hülkenberg en Carlos Sainz ieder tien, Fernando Alonso 35 en Jolyon Palmer vijftien.

Nieuwste coureur op de lijst is Stoffel Vandoorne. Bij de McLaren van de Belg werd na de kwalificatie een probleem gevonden, waarna Honda besloot te wisselen naar de nieuwe 'spec 3.7'. Hierdoor zijn in de auto de zevende verbrandingsmotor, zevende MGU-K, tiende MGU-H en tiende turbo gemonteerd van het seizoen, goed voor 25 plaatsen straf. Romain Grosjean heeft na zijn kwalificatiecrash vijf plaatsen aan de broek gekregen vanwege een versnellingsbakwissel. Omdat de Fransman in Q1 niet binnen 107 procent van de snelste tijd zat moest hij al achteraan starten.

Update 12.53 uur
Ook Sergio Perez heeft een gridstraf gekregen vanwege het wisselen van de versnellingsbak. De coureur van Force India krijgt vijf plaatsen aan zijn broek, maar zakt door alle straffen naar plek twaalf.

De vermoedelijke startopstelling

# Coureur Team Kwalificatie
1 Lewis Hamilton Mercedes 1
2 Lance Stroll Williams 4
3 Esteban Ocon Force India 5
4 Valtteri Bottas Mercedes 6
5 Kimi Räikkönen Ferrari 7
6 Sebastian Vettel Ferrari 8
7 Felipe Massa Williams 9
8 Daniil Kvyat Toro Rosso 14
9 Kevin Magnussen Haas 16
10 Marcus Ericsson Sauber 18
11 Pascal Wehrlein Sauber 19
12 Sergio Perez Force India 11
13 Max Verstappen Red Bull 2
14 Nico Hülkenberg Renault 12
15 Carlos Sainz Toro Rosso 15
16 Daniel Ricciardo Red Bull 3
17 Jolyon Palmer Renault 17
18 Stoffel Vandoorne McLaren 10
19 Fernando Alonso McLaren 13
20 Romain Grosjean Haas 20