Pentagon: al 11.000 militairen in Afghanistan

Redactie

Het Pentagon heeft woensdag bevestigd dat er al ongeveer 11.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan verblijven, verscheidene duizenden meer dan waarvan eerder werd uitgegaan. Het is voor het eerst in jaren dat Defensie een nauwkeuriger beeld geeft van het aantal manschappen die in het land zijn gestationeerd.

De bekendmaking kwam nadat de verantwoordelijke minister Jim Mattis zijn frustratie had uitgesproken over de becijfering van Amerikaanse soldaten in conflictgebieden en zegt niets over eventuele uitbreiding van de inzet. "Dit betreft geen toename van de gelegerde eenheden maar is een poging transparanter te zijn over de totale omvang van de Amerikaanse strijdkrachten daar", zei woordvoerster Dana White.

Het Pentagon zei eerder dat er ongeveer 8400 Amerikaanse militairen waren in Afghanistan, de limiet die tijdens de regering-Obama was gesteld. Trump liet onlangs weten extra manschappen te willen sturen voor de strijd tegen islamitische terroristen, Mattis noemde een aantal van 4000. Het Amerikaans leger zit sinds oktober 2001 in Afghanistan.

Pentagon: al 11.000 militairen in Afghanistan
Pentagon: al 11.000 militairen in Afghanistan (Foto: ANP)