Kalasjnikov krijgt standbeeld

static

De ontwerper van het wereldberoemde AK-47 automatische geweer, Mikhail Kalasjnikov, krijgt een 7 meter hoog standbeeld dat op 19 september in Moskou wordt onthuld, meldt The Moscow Times. De datum valt samen met de Dag van de Wapensmid in Rusland en de Dag van Sint Michail van de Orthodoxe Kerk.

De Russische Militaire Historische Vereniging heeft de installatie van het Kalasjnikov-monument ondersteund met 35 miljoen roebel (ruim 450.000 euro). "De wapens die Kalasjnikov maakte, zijn ontworpen om het kwaad te bestrijden", stelt de maker van het beeld Salavat Tsjerbakov. "Dat was zijn doel."

In een brief vlak voor zijn dood in 2013 aan het hoofd van de Russisch Orthodoxe kerk zegt Kalasjnikov zelf dat hij achtervolgd wordt door de duizenden doden waarvoor zijn uitvinding verantwoordelijk was.

"Mijn spirituele pijn is ondraaglijk", schreef hij. "Ik blijf me dezelfde onoplosbare vraag stellen. Als mijn geweer mensen van het leven beroofde, kan het dan zijn dat ik... als een christelijk en orthodox gelovige, verantwoordelijk ben voor hun dood ?"

AK-47-ontwerper Kalasjnikov krijgt standbeeld
AK-47-ontwerper Kalasjnikov krijgt standbeeld (Foto: ANP)