Badmintonner Axelsen pakt historische wereldtitel

heywoodu

Afgelopen week werd in het Schotse Glasgow het wereldkampioenschap badminton gespeeld en dat leverde een vrij unieke wereldkampioen op bij de mannen. De Deen Viktor Axelsen liet zich kronen tot beste van de wereld en, zoals het woord 'Deen' al zegt, dat is geen Aziaat.

Op 22 eerdere WK's ging het goud in het mannenenkelspel twintig keer naar Azië: meestal China, af en toe Indonesië, waar badminton nog veel meer dan in China volkssport nummer één is. Flemming Delfs werd in 1977 de eerste wereldkampioen, Peter Rasmussen pakte twintig jaar later het goud en beiden kwamen uit Denemarken.

Het lijkt erop dat Denemarken eens in de twintig jaar de wereldkampioen mag leveren, want twintig jaar na Rasmussen stond Axelsen in de finale. Hij stond daarin tegenover misschien wel de grootste legende ooit in de badmintonsport: Lin Dan uit China, tweevoudig olympisch kampioen, vijfvoudig wereldkampioen en winnaar van elk groot toernooi op de kalender. Toch kwam hij tegen Axelsen simpelweg te kort en de Chinees wist zelfs geen game te winnen: 22-20, 21-16.

De 22-jarige Nozomi Okuhara, vorig jaar goud voor olympisch brons, pakte bij de vrouwen als eerste Japanse de wereldtitel. In een razendspannende finale was ze te sterk voor de Indiase Pusarla Venkata Sindhu: 21-19, 20-22, 22-20. Olympisch kampioenen Liu Cheng en Zhang Nan uit China pakten het goud in het mannendubbel, hun pas 20-jarige landgenoten Jia Yifan en Chen Qingchen deden dat bij de vrouwen. Tontowi Ahmad en Lily Natsir uit Indonesië, sinds hun olympische titel vorig jaar nationale helden, veroverden net als in 2013 de wereldtitel in het gemengd dubbel.