Tweemaal goud voor menner Chardon bij EK vierspannen

Boris (borisz)

Menner IJsbrand Chardon is voor de tweede keer in zijn carrière de Europees kampioen vierspannen geworden. In 2011 was hij ook al eens de beste. De ruiter uit Den Hoorn kon zich bij de start van zijn vaardigheidsproef op het EK in het Zweedse Göteborg drie fouten permitteren. Ook was er goud voor het Nederlands team.

Chardon reed een zeer harmonieus en vlot gereden vaardigheidsproef en stelde daarbij het goud veilig. Op de laatste poort rolde nog wel een bal van de kegel, maar dat hij zich permitteren. De 56-jarige Chardon bleef met 150,37 punten Edouard Simonet uit België nipt voor (151,80). Het brons was er voor de Duitser Christoph Sandmann. Theo Timmerman (vierde) en Koos de Ronde (zesde) misten het podium, maar samen met Chardon veroverden ze wel de titel in de landenwedstrijd.

Van de drie onderdelen op het EK won Chardon er geen een. Hij werd twee keer tweede (dressuur en marathon) en begon als koploper aan de vaardigheidsproef. Daarin werd hij dertiende, voldoende om de Europese titel in de wacht te slepen. Het zilver in de landenwedstrijd ging naar Duitsland en het brons naar België. 

Chardon kon zijn geluk niet op na zijn knappe vaardigheidsrit:  “Het is natuurlijk top. Mijn team heeft ontzettend hard gewerkt. Paulien en m’n vier kinderen, je ziet hoe enthousiast ze zijn. Ik moest vorige week ineens de samenstelling van het span veranderen, daar was ik absoluut niet blij mee. Dat kon je ook zien in de dressuurscore, dat span had nog niet veel met elkaar gelopen. Maar als je het zo afmaakt, in een tijd van 171 seconden. Het liep gewoon fantastisch vandaag. En we hebben ook teamgoud. Het was een supermooie strijd. De Duitsers zetten ons volledig onder druk, we moesten een goede marathon rijden. Als je het dan zo afmaakt, dat is onwijs kicken.”

Dubbelslag Ijsbrand Chardon in Göteborg. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Dubbelslag Ijsbrand Chardon in Göteborg. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)