Alaphilippe wint achtste etappe, Froome verstevigt leiding

H.Vviv

Julian Alaphilippe heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors was in de slotfase te sterk voor Jan Polanc en Rafal Majka. Chris Froome en Alberto Contador pakte wat tijd op de andere klassementsrenners.

Na dertig kilometer ontstond er een kopgroep van 21 renners met daarbij twee Nederlanders: Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport). De twee hadden het gezelschap vanJesus Hernandez (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Loïc Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Alberto Losada (Katusha-Alpecin), Przemyslaw Niemiec, Jan Polanc (UAE Emirates), Sergei Chernetski, Laurens De Vreese (Astana), Bart De Clercq, Maxime Monfort (Lotto Soudal), Domen Novak (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (Dimension Data) en Guillaume Bonnafond (Cofidis).

De kopgroep zou een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar fietsen. Met nog twintig kilometer te gaan had de kopgroep nog een van vier minuten, waarmee het duidelijk was dat de winnaar in de kopgroep zat.

Op de steile slotklim naar Xorret de Catí viel de kopgroep uit elkaar. Buchmann zorgde voor het strakke tempo, waarna alleen Majka en Alaphilippe overbleven. Pauwels bleef nog het dichtst in de buurt van de twee, maar kon nooit de sprong naar voren maken. Polanc had de klim beter in gedeeld en kon in de korte afdaling terug komen bij de twee. De Sloveen van UAE Emirates probeerde het nog even met een aanval, maar Alaphilippe reageerde. In de laatste honderd meters was duidelijk dat Alaphilippe de sterkste was. De Fransman reed makkelijk weg bij zijn twee vluchtgenoten. Kreder kwam als zesde over de streep op 32 seconden van de Fransman.

In het peloton was Simon Yates die voor de eerste aanval zorgde op de slotklim. De Brit kreeg in eerste instantie Michael Woods mee, later zou ook Contador aansluiten. Froome bekeek het in eerste instantie vanaf de tweede rij, maar halverwege de klim versnelde de klassementsleider en reed samen met Esteban Chaves, Vincenzo Nibali en Ilnur Zakarin naar Contador bij. Bij een tweede versnelling van Froome moesten ze afhaken. Ook Contador moest enkele lengtes laten, maar hij kon net voor de top toch weer aansluiten bij Froome.

In de korte afdaling werkte de Brit en de Spanjaard goed samen en zouden zeventien seconden pakken op het groepje Nibali, Aru, Zakarin, Poels en Chaves. Tien seconden daarachter zat een groepje met Wilco Kelderman en Sam Oomen.