Springruiters met hakken over de sloot naar finale landenwedstrijd EK

Boris (borisz)

De Nederlandse springruiters zijn bij de Europese kampioenschappen paardensport in het Zweedse Gothenburg donderdag met de hakken over de sloot doorgedrongen tot de finale van de landenwedstrijd, die vrijdag wordt verreden.

Net als woensdag kregen alle vier de ruiters van bondscoach Ehrens fouten aan hun broek. De titelverdediger staat nu op een tiende plaats en gaat daarmee als laatste land naar de finale. Met één strafpunt voor tijdsoverschrijding deed Harrie Smolders het met Don VHP Z het beste. Debutant Ruben Romp kreeg maar liefst veertien strafpunten bijgeschreven. Marc Houtzager werd met een zware fout op de muur en ook nog één tijdfout in totaal met vijf strafpunten opgescheept. Jur Vrieling liet met zijn paard het middelste element van de driesprong in het zand vallen en werd beloond met vier strafpunten.

Het ging niet makkelijk voor Nederlandse springruiters op het Europees kampioenschap in Göteborg, maar het net goed genoeg voor een plaats in de laatste ronde. "Het was een hele klus vandaag, maar ook hele mooie sport. Er gebeurde overal van alles in het parcours, het was goed en fair gebouwd. Laat ik het simpel formuleren, bepaalde wedstrijden loopt het en dan loopt ook de tijd. Nu loopt het niet zoals het zou moeten lopen en dan zit alles een klein beetje meer tegen. Al met al sprongen ze weer niet slecht, maar het kwartje rolt de verkeerde kant op. Hopelijk dat morgen het balletje wel een keer de goed kant op rolt en dat we op zijn minst drie nul rondjes neer kunnen leggen. Dat zit er in en dan hopen we toch nog een beetje in de middenmoot te eindigen en met de kop omhoog naar huis te gaan. En natuurlijk dat we in het individuele veld nog een beetje bij blijven. We blijven strijden", aldus bondscoach Erens. 

Morgen wordt de landenwedstrijd vervolgd met de tweede manche. Het resultaat van de beste drie teamruiters telt daarbij mee voor het landenklassement. In deze manche gaan in totaal 50 combinaties van start, naast de ruiters uit de beste tien teams, wordt de startlijst aangevuld met de beste individuele ruiters van de overige landen.