Chickfriend-bestuurders horen of ze vrijkomen

Rewimo

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend die zijn opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal, horen maandag of ze vast blijven zitten of vrijkomen. De twee zijn donderdag opgepakt. Als het Openbaar Ministerie ze langer wil vasthouden, moeten ze maandag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besluit of het voorarrest verlengd moet worden.

De mannen uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland zijn doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen. Ook in België zijn doorzoekingen geweest.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op Chickfriend, het bedrijf dat fipronil vermoedelijk toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier.

Chickfriend-bestuurders horen of ze vrijkomen
Chickfriend-bestuurders horen of ze vrijkomen (Foto: ANP)