Bijenactie steunt 'bijenbuffer' Gelderse imkers

Bert (superworm)

Elke winter komen in Nederland tien tot vijftien procent van alle bijenvolken om het leven. Naast de 'gewone sterfte' gaan de beestjes soms ook ten onder aan ziektes of vandalisme. Om de volken sneller en goedkoper te kunnen vervangen, beginnen bijenhouders in het Gelderse Etten deze maand aan een proef met 'reservebijen'.

De kosten hiervoor worden gedekt door de imkers helpende stichting Bijen Zonder Zorgen, voorheen de FOK!bijenactie geheten. Het idee is om in plaats van elk jaar te zwoegen om de verloren volken aan te vullen, altijd tien of vijftien procent 'reservevolken' te behouden. De bijenhouders in Etten hebben als afdeling van bijenhoudersvereniging Imkers Nederland ongeveer 70 volken. Zij krijgen nu de materiaalkosten voor tien kleine 'reservekasten' vergoed door Stichting Bijen Zonder Zorgen, die imkers financieel bijstaat wanneer ze schade door bijensterfte of vandalisme ondervinden.

De lokale afdelingsvoorzitter Peter Arts geeft aan dat deze 'bijenbuffer' of 'bijenreserve' een pilot is, die wanneer het succesvol blijkt te zijn, landelijk uitgerold kan worden. Hoewel het te laat in het bijenseizoen is om dit jaar nog alle reservekasten vol te stoppen met volken, hoopt Arts dat men volgend jaar volledig voorbereid de winter in kan gaan. "Mochten wij als afdeling deze extra volkjes niet nodig hebben, dan gaan ze naar andere afdelingen of worden verenigd."

De tien kleine kastjes worden puur gebouwd voor de reservebijen, en dus niet voor de honing of het kweken van grotere volken. Om die reden zijn ze niet al te duur. De materiaalkosten van in totaal €370 zijn door Stichting Bijen Zonder Zorgen vergoed en in de komende weken zullen de Ettense imkers de kasten in elkaar gaan timmeren. Vanzelfsprekend volgen daar ter zijner tijd ook foto's van.

Stichting Bijen Zonder Zorgen ontstond naar aanleiding van crowdfunding op de FOK!frontpage in 2014, toen de bijen van een imker met vuurpijlen waren bestookt. Sindsdien helpt de stichting tientallen bijenhouders door middel van gerichte en persoonlijk aangepaste financiële hulp en vergoedde zij zo miljoenen bijen, vele koninginnen, tientallen bijenkasten, verzekeringen en een camerasysteem voor getroffen imkers.

Een bijdrage leveren kan door de stichting leuk te vinden op Facebook of door via de website geld te doneren of bijenbloemenzaad te kopen. Van elke gedoneerde euro gaat ruim 99 cent naar imkers.

Update: linkjes waren defect, nu gefikst. 

Het gekochte hout (foto: Peter Arts)

De bijenstal in Etten (foto: Peter Arts)