WK atletiek: Dag 4 - Goud voor Hassan?

heywoodu

Het eerste weekeinde van het WK is voorbij en, en dat is een beetje apart, de komende vier dagen hebben we geen ochtendsessies. Kwalificaties en series in de avond dus, alleen op de laatste drie dagen van het WK is er in de ochtend nog wat te beleven in Londen. Enfin, het mag de pret niet drukken natuurlijk, er is genoeg moois te zien in de avond en daar gaan we gewoon uitgebreid van genieten.

Nederlanders
Het Nederlandse programma is vrij duidelijk op te sommen voor vandaag: Sifan Hassan loopt om 22.50 uur de finale van de 1500 meter. Een medaille is heel goed mogelijk, hieronder gaan we er wat verder op in.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
19:30 200m mannen Series -
19:35 Hinkstapspringen mannen Kwalificatie -
20:00 Kogelslingeren vrouwen Finale -
20:30 400m horden vrouwen Series -
21:20 400m horden mannen Halve finales -
21:25 Hinkstapspringen vrouwen Finale -
21:55 400m vrouwen Halve finales -
22:30 110m horden mannen Finale -
22:50 1500m vrouwen Finale Sifan Hassn

Finale 12: Kogelslingeren vrouwen
Eigenlijk is deze finale maar om één reden interessant: Anita Wlodarzyk zou zomaar haar eigen wereldrecord kunnen verbreken. De Poolse is de tweevoudig regerend wereldkampioene en won vorig jaar olympisch goud. De dertien beste winnende worpen ooit staan op haar naam en als ze één van haar zes pogingen vanavond enigszins normaal de ring uit krijgt is het goud voor Polen.

Dan gaan we kijken naar de mogelijke winnaressen van zilver, waarbij Gwen Berry gezien haar tweede plek op de wereldranglijst dit jaar opvalt. De Amerikaanse krijgt buiten de VS echter weinig voor elkaar en overleefde de kwalificatie niet. De Chinese Zhang Wenxiu won op de vorige drie Olympische Spelen twee keer zilver en één keer brons en verzamelde daarnaast vier WK-medailles: drie keer brons, één keer zilver. Dit jaar is ze echter hopeloos uit vorm, maar aangezien ze de kwalificatie wél overleefde vlakken we Zhang toch maar niet uit.

Naast Zhang kijken we dan vooral naar haar landgenote Zheng Wang, de voor Azerbeidzjan uitkomende Hannah Skydan en de Poolse Malwina Kopron, die de beste was in de kwalificatie. Het Britse publiek hoopt op Sophie Hitchon en die zou op een goede dag best een medaille kunnen pakken.

Finale 13: Hinkstapspringen vrouwen
Caterine Ibarguën is de olympisch kampioene en regerend tweevoudig wereldkampioene, maar de lang onverslaanbare Colombiaanse is toch niet meer onverslaanbaar. De jonge Venezolaanse Yulimar Rojas won vorig jaar olympisch zilver en slaagde er dit jaar in Rome al in om Ibarguën te verslaan. Met 14,96 meter is zij ook de vrouw met het beste resultaat dit jaar, tegenover de 14,86 van Ibarguën.

Ibarguën en Rojas lijken toch echt een maat te groot voor de rest, dus kijken we verder naar het brons en dan is Olga Rypakova de eerste naam. De Kazakhse won olympisch goud in 2012 en kent vooralsnog best een prima jaar. De Jamaicaanse Kimberley Williams is nooit uit te vlakken en ook Patricia Mamona uit Portugal brengt flink wat ervaring in de strijd. Iemand anders op het podium zou zeker een verrassing zijn.

Kan Ibarguën op het moment suprême toch weer toeslaan? (Pro Shots/Action Images)
Kan Ibarguën op het moment suprême toch weer toeslaan? (Pro Shots/Action Images)

Finale 14: 110m horden mannen
Dit belooft een prachtige finale te worden. Als we naar het vorige WK en de Spelen van vorig jaar kijken zien we dat liefst zes verschillende mannen een medaille pakten en vijf van hen zijn vandaag van de partij. Op het WK van 2015 was er goud voor de technisch bijna volmaakte Rus Sergey Shubenkov, nu aanwezig als neutraal atleet. Hansle Parchment uit Jamaica en de Amerikaan Aries Merritt pakten zilver en brons en zijn er ook nu weer bij.

Op de Olympische Spelen in Rio was het goud voor Omar McLeod uit Jamaica, waarmee we zijn aanbeland bij de grote topfavoriet voor de wereldtitel. Zilver ging naar de sinds vorig jaar voor Spanje uitkomende Orlando Ortega, die Cuba de rug toegekeerd heeft en er vandaag ook weer bij is. Alleen Dimitri Bascou, de Franse winnaar van brons in Rio, is er nu niet bij. 

De vijf genoemde atleten hebben allemaal een serieuze kans op een medaille en misschien zelfs wel goud. Dan hebben we nog oud-wereldkampioen jeugd Shane Brathwaite uit Barbados, de rappe Fransman Garfield Darien en de in de halve finales verrassend sterke Hongaar Balasz Baji. Als hij een medaille pakt zou het wel een verrassing zijn, maar eigenlijk wordt dit gewoon een zeer open strijd waarin nagenoeg alles mogelijk is. Genieten dus!

Finale 15: 1500m vrouwen
Regerend wereldkampioene is Genzebe Dibaba uit Ethiopië, die vorig jaar op de Spelen verslagen werd door de Keniaanse Faith Kipyegon. Dibaba was in de halve finales echter allesbehalve overtuigend en dus rijst de vraag of ze wel goed genoeg is. De snelste dame in het veld is geen van beiden, die eer gaat naar een Nederlandse: met 3:56,14, gelopen in Hengelo, gaat Sifan Hassan aan kop op de wereldranglijst, waar ze ook de tweede en derde tijd van dit jaar gelopen heeft. Hassan is dit jaar zelfs nog helemaal niet verslagen en mag gerust de favoriete genoemd worden, wellicht met Kipyegon ernaast.

De Amerikaanse Jennifer Simpson is een prima kampioenschapsloopster, getuige haar bronzen medaille op de Spelen vorig jaar en haar wereldtitel in 2011. De Britten hebben Laura Weightman in de strijd, maar hun ogen zijn vooral gericht op Laura Muir. Een van de snelste dames ooit sinds vorig jaar en prima kanshebster op een medaille. Dan rest nog de vraag hoe Caster Semenya het gaat doen. De Zuid-Afrikaanse domineert de 800 meter, maar gaat hier voor een historische dubbel. In de series en halve finales ging het prima, de vraag is hoe ze zich in de finale staande kan houden. Wat ons betreft is alles mogelijk: kansloos weggeblazen worden of goud pakken.

Hassan lijkt in uitstekende vorm te zijn (Pro Shots/Action Images)
Hassan lijkt in uitstekende vorm te zijn (Pro Shots/Action Images)