Supers beloven: alleen nog schoon ei in schap

Redactie

Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil. "Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen", garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond.

"Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog", aldus Roorda.

Pluimveebedrijven
Veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven vooralsnog dicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van die bedrijven inderdaad de verboden stof fipronil zit.

De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd. Op een lijst staan de codes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen eicode, legde een woordvoerder van de autoriteit uit.

De dienst raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de NVWA betreft.

Codes
De code op een ei is wettelijk verplicht. De onderstaande informatie is grotendeels overgenomen van de website van het Voedingscentrum. Daarop staat uitgelegd waar de letters en getallen op een ei voor staan.

Een voorbeeld: code 2-NL-4015502. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip heeft geleefd. Dat kan een 0, een 1, een 2 of een 3 zijn.

0 betekent: biologische ei
1 betekent: vrije-uitloopei of grasei
2 betekent: scharrelei of rondeel
3 betekent: koloniehuisvesting.

Dit laatste nummer zal men overigens niet aantreffen op eieren in de supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland. Het was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is vanaf 2012 verboden.

NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.

De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.

Supers beloven: alleen nog schoon ei in schap
Supers beloven: alleen nog schoon ei in schap (Foto: ANP)