Büttner: "Dit gaat mijn jaar worden"

Redactie

Je kunt Alexander Büttners voetbalcarrière met gemak merkwaardig noemen. Op zijn 23ste verruilde hij Vitesse voor Manchester United, dat hem twee jaar later aan Dinamo Moskou verkocht. Omdat het in Rusland én op huurbasis bij Anderlecht allerminst een succes werd, keerde hij afgelopen januari al op zijn 27ste terug in Arnhem.

Büttner speelde in vier jaar uiteindelijk 51 competitiewedstrijden in het buitenland. Toen hij bij Vitesse terugkeerde, had hij zeker niet meteen weer een basisplek te pakken. Twee keer mocht hij starten in de tweede seizoenshelft, zeven keer deed hij mee met Jong Vitesse.

Dit jaar moet het dus gebeuren. Om te beginnen zaterdag met de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord. "De afgelopen maanden heb ik keihard getraind om helemaal weer op mijn oude niveau te komen. En ik heb het gevoel dat ik dat niveau heb bereikt. Dit moet mijn jaar worden. En dit gáát mijn jaar worden", vertelt de verdediger die ooit werd gezien als de toekomstige linksachter van Oranje aan Voetbal International.

In Rusland had Büttner vooral problemen met het culturele aspect: zuurkool die anders smaakt en winkeliers die nauwelijks Engels spreken. "Mijn vriendin en ik waren soms uren bezig om een struik broccoli te bestellen. Stonden we daar met zijn tweetjes voor de groente-afdeling, wijzend naar het plaatje dat we op Google hadden opgezocht. Man, het was een ramp", aldus de Vitessenaar, zonder daarbij te vermelden waarom hij - wanneer hij úren bezig was om broccoli te bestellen - niet gewoon even wat anders pakte.