Dressel zwemt naar twee wereldtitels in een uur, record Phelps blijft staan

heywoodu

Zwemmer Caeleb Dressel heeft op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest in nog geen uur tijd twee wereldtitels gepakt. Als eerste was de Amerikaan de beste op de 50 meter vrije slag, waar hij aantikte in 21,15 seconden. Met 21,27 was er zilver voor de Braziliaan Bruno Fratus, terwijl Ben Proud namens Groot-Brittannië het brons veroverde in 21,43 tellen.

Niet veel later stond het hoofdnummer van de avond op het programma, de finale van de 100 meter vlinderslag. Op basis van twee supertijden in de series en halve finales werd verwacht dat Dressel het uit 2009 stammende wereldrecord van Michael Phelps, 49,82, aan zou vallen en dat gebeurde ook.

Halverwege lag Dressel 0,05 seconden onder Phelps' tussentijd en dit keer kon hij het goed doortrekken. Toch kwam Dressel net wat tekort: na een geweldige tijd van 49,86 seconden, de tweede tijd ooit, was het goud binnen, maar het wereldrecord niet. De Hongaren op de tribunes gingen flink uit hun plaat, want zilver was er voor de pas 17-jarige revelatie van het WK: Kristof Milak, met 50,62 goed voor zijn derde wereldrecord junioren op rij. Brons ging in 50,83 naar twee mannen, de Brit James Guy en olympisch kampioen Joseph Schooling uit Singapore.

Op de 200 meter rugslag bij de vrouwen werd in de Duna Arena na afloop toch iets minder hard gejuicht. Katinka Hosszu was de grote hoop van het publiek en lang was ze op weg naar goud, maar in de laatste meters kwam de Australische Emily Seebohm langszij. Zij tikte na 2:05,68 minuten aan en verdedigde zo haar wereldtitel, zilver was er voor Hosszu in 2:05,85, voor de Amerikaanse Kathleen Baker in 2:06,48.