Efimova zwemt naar wereldtitel, ook Russisch rugslaggoud

heywoodu

Zwemster Yuliya Efimova heeft op het WK langebaanzwemmen in Boedapest de wereldtitel op de 200 meter schoolslag gepakt. De Russische kende een geweldig tweede deel van de race en tikte aan na 2:19,64 minuten.

Haar aartsvijand Lilly King - wat alles te maken heeft met Efimova's dopingverleden - moest genoegen nemen met plek vier. Zilver was voor King's Amerikaanse landgenote Bethany Galat (2:21,77), die in tegenstelling tot King wel gewoon een hand gaf aan Efimova. De Chinese Shi Jinglin (2:21,93) zwom naar het brons, net als op het vorige WK en de Olympische Spelen van vorig jaar.

Rusland kon nog een keer juichen, want ook op de 200 meter rugslag bij de mannen was er goed voor de Russen. Evgeny Rylov vertrok razendsnel en pas richting de finish kwam men weer in de buurt. Hij tikte aan na 1:53,61 minuten, een Europees record. Olympisch kampioen Ryan Murphy pakte met 1:54,21 het zilver, voor zijn Amerikaanse landgenoot Jacob Pebley (1:55,06). De pas 16-jarige Rus Kliment Kolesnikov, zwemmend met kenmerkende ketting, eindigde knap als vierde in 1:55,14, wederom een nieuw wereldrecord junioren. 

Efimova zwemt naar wereldtitel (Pro Shots / Insidefoto)
Efimova zwemt naar wereldtitel (Pro Shots / Insidefoto)