Spannende finales leveren Spaanse en Braziliaanse zwemtitels op

heywoodu

Op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest hebben Spanje en Brazilië een gouden medaille aan het totaal toe kunnen voegen.

Op de 50 meter rugslag ging het goud naar de Braziliaanse Etiene Medeiros. Dat werd een spannende strijd, want met haar 27,14 seconden was ze maar 0,01 seconden sneller dan de Chinese Fu Yuanhui. Op het WK van twee jaar geleden waren de rollen nog precies omgedraaid, met goud voor Fu, die op de Spelen in Rio vorig jaar wereldberoemd werd door haar dolenthousiaste interviews en het voorzichtig doorbreken van een taboe: na een matig optreden gaf ze simpelweg aan dat het kwam doordat ze ongesteld was, iets wat doorgaans toch stil wordt gehouden.

Ook de 200 meter vlinderslag leverde een prachtige strijd op. De Hongaarse thuisfans hadden hun hoop gevestigd op Katinka Hosszu en de Iron Lady deed volop mee om het goud, maar na 150 meter zakte ze wat weg. Mireia Belmonte uit Spanje nam de leiding over en nadat ze de aanval van de Duitse Franziska Hentke afsloeg was er het eerste WK-goud voor de regerend olympisch kampioene, die aantikte in 2:05,26. Hentke pakte zilver met 2:05,39, brons was voor Hosszu in 2:06,02.