Drie EK-medailles Nederlandse juniorenatleten, Duitsers breken wereldrecords

heywoodu

Op het Europees kampioenschap atletiek voor atleten tot 20 jaar heeft Nederland in de afgelopen dagen drie medailles gepakt. In het Italiaanse Grosseto was er goud, zilver en brons, allemaal één keer.

Het grootste succes was er op de 5000 meter bij de dames. Jasmijn Lau was daar in de eindsprint de Duitse Miriam Dattke te snel af en pakte het goud, terwijl Floor Doornwaard het brons veroverde. Zilver was er voor kogelstootster Jorinde van Klinken met een persoonlijk record van 16,89 meter. 

De Duitse ploeg deed het in Grosseto ook bijzonder goed, zelfs resulterend in twee wereldrecords voor junioren. Supertalent Niklas Klaus verpletterde op de tienkamp zijn eigen, vorig jaar neergezette wereldrecord: van 8162 punten schoot hij door maar liefst zeven persoonlijke records naar 8435 punten. Dat is zelfs ruim boven het uit 1982 stammende wereldrecord junioren van Torsten Voss, maar die Oost-Duitser deed dat wel met 'volwassen' gewichten, in tegenstelling tot de juniorengewichten met de speer, kogel en discus van Klaus.

Dat de Duitse vrouwen een geweldige sprintgeneratie hebben was al duidelijk, maar de volgende generatie komt er al aan. Katrin Fehm, Keshia Kwadwo, Sophia Junk en Jennifer Montag snelden in de series van de 4x100 meter naar een supertijd van 43,27 seconden, 0,02 seconden sneller dan een team van Amerikaanse toptalenten in 2006.