Estafettedames en Kamminga door op WK zwemmen, Van der Burgh komt niet opdagen

heywoodu

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich op het wereldkampioenschap in het Hongaarse Boedapest geplaatst voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. 

De Nederlandse WK-debutant haalde in de series meer dan een halve seconde van zijn persoonlijk record af en dook met 59,95 seconden voor het eerst onder de minuut. Daarmee eindigde Kamminga als zestiende, 0,02 seconden sneller dan de Chinees Li Xiang, en precies genoeg voor een plek in de halve finales.

Het grote nieuws op de 100 meter schoolslag was overigens dat Cameron van der Burgh niet op kwam dagen. De Zuid-Afrikaan won vorig jaar nog olympisch zilver en was ook nu weer de favoriet voor zilver, achter wereldrecordhouder Adam Peaty. Waarom hij er niet was is nog niet duidelijk, maar de geruchten gaan dat ook zijn landgenoot Chad le Clos een afstand laat schieten: de 200 meter vrije slag, waarop hij vorig jaar olympisch zilver won.

Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Kim Busch en Ranomi Kromowidjojo plaatsten zich als tweede voor de finale van de 4x100 meter vrije slag, die ook op zondag gezwommen wordt. Met een splittijd van 52,03 maakte vooral Kromowidjojo zeer veel indruk, met 3:34,26 bleef Nederland een kleine seconde achter het Amerikaanse team.

De mannen slaagden er niet in zich voor de finale te plaatsen. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ben Schwietert en Jesse Puts zwommen een puike race, maar met 3:16,09 zetten ze de tiende tijd neer, terwijl de top-8 nodig was.

Om 17.30 uur begint de finalesessie van de eerste zwemdag in Boedapest, live te zien op NPO2.