Maffiabaas Riina blijft in gevangeniskliniek

Monique Verlind (DJMO)

De beruchte maffiabaas Salvatore 'Totò' Riina blijft gedetineerd op de speciale afdeling 41bis van het ziekenhuis van Parma waar veroordeelde misdadigers worden verpleegd. Het 'tribunaal van toezicht' in Bologna heeft volgens de Italiaanse media woensdag bepaald dat de 86-jarige voormalige leider van de Siciliaanse Cosa Nostra niet naar huis of een andere zorginstelling mag.

Zijn advocaten hadden daarom gevraagd omdat ook een ernstig zieke crimineel "recht heeft op een waardige dood". Hij zou daarom huisarrest moeten krijgen in plaats van te worden vastgehouden in de ziekenboeg van een extra beveiligde gevangenis. De rechter was van mening dat Riina nergens anders een betere verzorging kan krijgen.

Riina, bijgenaamd 'het beest', stond in de jaren tachtig en negentig aan het hoofd van een van de bekendste en gewelddadigste Italiaanse maffiaorganisaties. Hij werd in 1993 gepakt en kreeg dertien maal levenslang. Het verzoek om vrijlating zorgde in Italië voor grote commotie. Dat hij 'thuis' bepaald niet is vergeten werd woensdag nog eens duidelijk. Terwijl de rechter in Bologna uitspraak deed, sloeg volgens La Stampa de politie van onder meer Palermo en Trapani toe bij Riina's familie. Ze nam voor 1,5 miljoen euro aan bezittingen in beslag.

Maffiabaas Riina blijft in gevangeniskliniek
Maffiabaas Riina blijft in gevangeniskliniek (Foto: ANP)