Frans-Guyana vervolgt Malouda-soap op Gold Cup

heywoodu

De CONCACAF Gold Cup heeft weer voor de nodige opschudding gezorgd. Debutant Frans-Guyana speelde dinsdagavond haar tweede groepswedstrijd, maar daar werd een heuse soap mee aangewakkerd.

Het draait allemaal om Florent Malouda, inmiddels 37 jaar oud en 80-voudig Frans international. Dat zou betekenen dat hij niet voor een ander lang uit mag komen, maar Frans-Guyana - Malouda's thuisland - is niet aangesloten bij wereldvoetbalbond FIFA. Ze zijn wel aangesloten bij de CONCACAF, de bond voor Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben. Drie gebieden waar Frans-Guyana overigens geen deel van uitmaakt, want dat ligt in Zuid-Amerika, maar dat geheel terzijde.

Het is een vergelijkbare situatie met dat van Gibraltar, voor ze vorig jaar FIFA-lid werden: als lid van de UEFA mochten ze zich wel voor het EK proberen te kwalificeren, maar nog niet voor het WK, iets wat wel mag nu ze lid zijn van de mondiale bond. Frans-Guyana stelt dat Malouda gewoon voor hun team mag spelen, omdat het geen FIFA-lid is en omdat de Gold Cup geen officieel FIFA-toernooi is.

Het was echter toch een probleem, want de CONCACAF gaf aan dat het de FIFA-reglementen zou hanteren, maar die pas op de wedstrijddag zelf zou handhaven. Daardoor ontstond de curieuze situatie dat Malouda zonder problemen in de selectie opgenomen mocht worden, maar niet mocht spelen. In het eerste duel gebeurde dat ook niet, maar dinsdag stond hij tegen Honduras plots op het veld en nog als aanvoerder ook. 

Het CONCACAF-bestuur heeft nu aangegeven zich over de zaak te buigen, waarbij niet uit te sluiten valt dat Frans-Guyana een reglementaire nederlaag krijgt toegewezen of zelfs uit het toernooi gegooid wordt. Dat zou zuur zijn, want tegen Honduras werd met een 0-0 gelijkspel een puike prestatie geleverd. 

Het andere duel in groep A leverde aanzienlijk minder gezeur op. De 16-jarige Alphonso Davies scoorde eerder al twee keer tegen Frans-Guyana en trof na 26 minuten tegen Costa Rica ook al doel. Francisco Calvo maakte een goed kwartier later de gelijkmaker en daar bleef het bij: 1-1.