Uran wint door valpartijen ontsierde Touretappe

Mexicanobakker

Rigoberto Uran heeft een Touretappe met vele gezichten gewonnen. De Colombiaan wist Warren Barguil, de laatste overgebleven renner uit een grote kopgroep, nipt voor te blijven in een sprint in de groep met favorieten. Chris Froome wist zijn gele trui te behouden en door de derde plaats in de etappe vier seconden bonificatie te pakken. Nairo Quintana en Alberto Contador verloren zwaar terrein. Bovendien vielen Richie Porte, Geraint Thomas en Robert Gesink uit na zware valpartijen. 

Al gelijk vanuit het vertrek ging het los. De Belg Tim Wellens opende de debatten. Achterin gebeurden de meest opzienbarende dingen: Arnaud Demare moest al na 200 meter bergop lossen en erger was een val waardoor Gesink, die gisteren nog tweede werd, moest opgeven. Vooraan reden een dertigtal renners weg, waarbij de groep logischerwijs te groot was om echt wat te kunnen. Onder andere Fransen als Thibaut Pinot, Pierre Rolland en Barguil gingen in de aanval, de Belgen Jan Bakelants, Tiesj Benoot en Thomas de Gendt waren er ook bij. Voor Nederland was het aan Laurens ten Dam en Bauke Mollema, bovendien was voor Team Lotto-Jumbo Primoz Roglic mee.

Op de eerste klim van de buitencategorie wisten de beste coureurs zich af te scheiden in de voorste groep van de minderen, waarbij onder andere Barguil, Benoot, Roglic en Mollema zich lieten zien nadat Ten Dam vooral gewerkt had voor zijn kopman Barguil. In de serieuze afdaling zorgde AG2R voor vuurwerk, wat fataal was voor Geraint Thomas. De nummer 2 in het klassement kwam in het peloton ten val en moest opgeven. Hierdoor kwam er ook een breuk in het peloton. Romain Bardet, Fabio Aru en Daniel Martin konden Porte en Froome tijdelijk achterlaten, maar Porte en Froome konden terugkomen. Ook Rafal Majka was een slachtoffer bij de valpartij, hij kon weliswaar verder maar zou veel tijd verliezen. Intussen hadden de koplopers zo'n zes minuten. De samenstelling vooraan wisselde steeds, onder andere Benoot, Roglic, Alexis Vuillermoz, Bakelants, Mollema, Barguil, Carlos Betancur en Gallopin wisten vooraan te komen vanaf deze afdaling en in de eerstvolgende klim.

Na de tweede klim van de buitencategorie, de Grand Colombier, waren er nog tien man vooruit. Zij hadden vijf minuten voor op het peloton, maar in het dal verloren de koplopers snel twee minuten. Bakelants en Gallopin besloten op het vlakke gedeelte weg te rijden. Op de mont du Chat hadden ze nog 2.5 minuut op de groep der favorieten, terwijl Mollema uit de groep der achtervolgers ook een aanval probeerde, die alleen Barguil kon counteren. Vooraan wist Gallopin zijn enige directe concurrent ook meteen schade toe te brengen.

In de groep der favorieten had Froome een probleem met zijn fiets, waarna Aru meteen aanviel. De rest vond dit echter niet oke en wilde niet mee koersen met de Italiaan. Vooraan had Gallopin zichzelf opgeblazen en wist Barguil hem als eerste in te halen. Daarachter probeerden Mollema en Bakelants het nog, maar het leek er niet meer op alsof zij nog terug konden komen. Sterker nog, ze werden van achteruit bijgehaald door Benoot, die het tweetal meteen achter liet.

Fuglsang was een ander die vanuit het peloton een aanval plaatste, hij pakte prompt 45 seconden op het peloton en wist naar Bakelants en Mollema te rijden. Van de relatief grote namen waren het Louis Meintjes en Alberto Contador die duidelijk moesten laten gaan. Ook Simon Yates moest na een steek van Porte laten gaan, terwijl alleen Fuglsang, Benoot en Barguil intussen nog voor de grote groep lagen. Na wat aanvallen in de grote groep hadden ook Aru, Bardet, Daniel Martin en Quintana het zeer lastig. Vooral Quintana leek totaal gebroken. De anderen konden terugkeren en bleven bij aan de top. Zo hadden we aan de top Froome, Porte, Fuglsang, Aru, Martin, Uran en Bardet nog voorin.

In de afdaling ging het echter alsnog mis in de groep met de klassementsrenners. Porte reed de berm in en viel heel hard, bovendien nam hij Martin mee. Porte moest in een ambulance afgevoerd worden, Martin kon vermoedelijk wel verder na de zeer harde klap. Bardet wist in de afdaling weg te rijden van de groep en kwam bijna tot bij Barguil.  In de vlakke strook was het drama nog niet voorbij. Uran, die er verrassend genoeg nog bij zat, had een probleem met zijn versnellingsapparaat. Hierdoor kon Bardet nog verder wegrijden omdat de groep wachtte, met nog tien kilometer te gaan zelfs een halve minuut bij de concurrentie, terwijl Barguil terugwaaide tot in de groep Froome.

Uiteindelijk bleek het toch een oneerlijke strijd op de laatste vlakke strook. De vijf waren sneller dan Bardet en wisten hem bij te halen. Hierna kwam er een sprint tussen de top zes. Hierbij ging Fuglsang veel te vroeg aan en werd het uiteindelijk een strijd tussen Uran en Barguil. Uran wist uiteindelijk Barguil net te verslaan in de sprint, waarbij de Fransman onterecht juichte. Quintana en Daniel Martin verloren 1'15, Contador kwam binnen op vier minuten en ziet zijn kansje op een Tourwinst definitief in rook opgaan.